Американци настояват за въоръжена охрана в училищата

Свят

24-12-2012, 12:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Американското въоръжено лоби е против ограничаването на оръжията в страната

Най-голямата лобистка организация в САЩ, защитаваща правото да се носи огнестрелно оръжие, продължи да настоява полицаи и охранители да бъдат разположени във всяко американско училище като най-добрия начин за предотвратяване на бъдещи трагедии като масовото убийство в началното училище в Нютаун, Кънектикът.
Председателят на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия Уейн Лапиер заяви по телевизия Ен Би Си, че неговата организация ще настоява Конгресът да отпусне средства за въоръжена охрана на училищата и ще помогне усилията за наемане на бивши военни и полицаи в училищата като гардове на доброволни начала.
"Ако е налудничаво да се призовава за вкарване на полицаи и въоръжени гардове в нашите училища, за да защитават нашите деца, тогава ме смятайте за луд", изказа се крайно Лапиер. Той отказа да подкрепи всякакви нови законодателни мерки за контрол върху личното огнестрелно оръжие с мотива, че те няма да предотвратят масови кръвопролития.
С безчувствената си и непримирима позиция Лапиер си навлече критики дори от част от консервативните среди. Сенаторът-демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви, че Лапиер обвинява всичко друго, само не и оръжията, за серията от масови стрелби в САЩ през последните години. "Да се опитваме да предотвратим стрелбите в училищата, без да говорим за оръжията, е все едно да се опитваме да предотвратим белодробния рак, без да говорим за цигарите", изтъкна Шумър.