Гърците са песимисти за бъдещето, но вярват на правителството си

Свят

22-12-2012, 17:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съседите искат да останат в еврозоната

Гърците гласуват доверие на своето правителство въпреки новата серия болезнени мерки за икономии, но са песимисти за бъдещето. Това показват резултатите от допитванията, публикувани от днешните вестници, пише БГНЕС.

Според анкета на в. "Типос тис Кириакис" 45% от населението има доверие в правителствената коалиция, за да се справи с икономическата криза, докато 23,7% предпочитат главната опозиционна партия Сириза.

Същото допитване показва, че 63,3% от населението вярва, че Гърция на всяка цена трябва да остане в еврозоната, срещу 37,7, които са на противното мнение.

Въпреки недоволството, предизвикано от големите бюджетни съкращения, министърът на финансите Янис Стурнарас има подкрепата на 47,7% от анкетираните срещу 41,7, които не го одобряват.

В мнозинството си гърците остават песимисти за бъдещето, показва друго допитване, поръчано от списание "Етнос".

Според резултатите 64,4% от гърците са на мнение, че положението на страната им ще е по-лошо през 2013 г. и едва 20,3% смятат, че ще се подобри. Според други 67,1% реформите на правителството няма да изведат страната до икономически растеж.

В сряда бе деблокиран нов транш от 34,3 милиарда евро от заем на Евросъюза и МВФ за Гърция.

След няколко безрезултатни съвещания еврозоната най-накрая постигна съгласие да отпусне замразената от месеци финансова помощ на Гърция, за да избегне банкрута на страната.