Москва забранява осиновяването на руски деца в САЩ

Свят

22-12-2012, 11:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Русия приема закон, който влиза от началото на 2013 година

Държавната дума прие окончателно закон, забраняващ на американски граждани да осиновяват руски деца. Това решение силно обезпокои домовете за изоставени деца в Русия и предизвика възмущението на част от руското общество, пише БГНЕС.

Законът носи името на Дима Яковлев – 21-месечно русначе, починало през 2008 г., забравено от осиновителя си в напечената от слънцето кола. Руските медии дадоха голяма гласност на случая и в последните години широко отразяваха историите на малтретирани руски деца от осиновителите им в САЩ.

Текстът, одобрен с почти единодушие - 420 гласа "за", 7 "против" и един въздържал се, се разглежда като отговор на Москва на приетия от САЩ т.нар. списък Магнитски, който санкционира руски длъжностни лица, виновни за нарушаването на човешките права.

Според самият президент Путин законът е "подходящ отговор" на списъка Магнитски.

Новият руски закон предвижда също съставянето на "черен списък" на американски граждани, срещу които има подозрения, че са нарушили правата на руски граждани. Въпросните американци няма да бъдат допускани в Русия

Американската дипломация изрази тревогата си във връзка с гласувания текст. В този закон най-вече ни безпокои това, че се пречи на деца да израснат в семейна обстановка, заобиколени от любов и уважение, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Патрик Вентрел, като припомни, че за последните 20 г. близо 60 000 малки русначета са били осиновени от американци.

Много руски домове за деца без родителни грижи също изразиха съжаленията си във връзка с гласувания текст. Американски граждани осиновяват болни деца, с умствени проблеми, деца на наркомани и алкохолици, на болни от хепатит или сифилис.
Такива деца рядко могат да намерят осиновители в Русия, заяви за АФП лекарка от един дом в Москва. Според нея с този закон голяма част от тези деца ще си останат в домовете.

Новият закон ще влезе в сила от 1 януари 2013 г, след като бъде одобрен от Съвета на федерацията и подписан от президента Путин.