bTV и Булсатком се подиграха предпразнично със зрителите

Общество

22-12-2012, 12:00

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Кой ще компенсира хората, които са си платили на оператора?

Във връзка със системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Булсатком към bTV Media Group ви информираме, че от 3.00 часа тази нощ абонатите на този доставчик няма да имат достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Булсатком за неограничен период от време.

Освен, че дължи сериозни суми на телевизията, операторът дискриминира bTV, като отказва да поднови договора си за излъчване на седем канала на bTV Media Group (6 SD версии и една HD версия), на обща цена по-ниска от 2 лв. на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лв. на абонат.  

Според пазарни проучвания Булсатком  декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите.

Сигналът ще бъде възобновен след погасяване на задълженията на Булсатком към bTV Media Group и успешното финализиране на преговорите с оператора за излъчването през 2013-та година.

Това гласи официалното съобщение на bTV по повод поредния скандал между оператор и телевизия.

От Булсатком също направиха изявление.

Извиняваме се за неудобството, че не можем да Ви предоставим програмите на bТV Media Group. Доставянето на каналите бе едностранно преустановено от тях.

Като основание за спирането на сигналите се изтъква неприемане от страна на Булсатком на новата оферта за 2013-2014 година, с която предлагат програмите си на цена 3 пъти по-висока от досегашната. Това неминуемо ще доведе до повишаване на цената на пакетите на цифрова телевизия Булсатком.

Булсатком АД има действащ Договор с bТV Media Group до 31.12.2012г. и прекъсването на сигнала е в нарушение на договора. Офертата на bТV Media Group е неприемлива за Булсатком АД до този момент и поради факта, че цената на ефирната телевизия  bТV е по-висока от цената на целия пакет програми на bТV Media Group, което лишава оператора от правото
му на избор и възможност да договаря поотделно цените на всяка програма от пакета на bТV Media Group.

Уверяваме Ви, че ще полoжим максимални усилия за постигане на споразумение, но считаме, че е неуместно спирането на сигналите на програмите по време на предстоящите празници и преди изтичане на посочения в офертата на bТV Media Group краен срок 14.01.2013 г., а увеличаването на договорената цена не е подходящо при настоящите икономически условия в страната.

Двете страни тепърва ще изясняват своите отношения, но явно не осъзнават, че сриват имиджа си пред зрителите. Каквито и да са недоразуменията между тях едва ли преди празниците беше подходящия момент за изчезването на програмите от Булсатком. Защото ощетяват потребителите на този оператор. Които на всичкото отгоре си плащат чинно абонамента и нямат никаква вина.

Сигурно в договорите има някъде клауза, че операторът може да сваля канали по собствена преценка, но съм сигурен, че всеки, който е избрал Булсатком се чувства прецакан и няма да вземе страна по спора. Просто ще тегли една майна и на телевизията и на оператора.  

Ако е вярна информацията на Булсатком е странно как един договор се нарушава преди той да изтече? Ако има неплащане от страна на оператора не можеше ли да се урежда въпроса след Нова година, ако трябва и по съдебен път?

В случая и двете страни показват едно неуважение към зрителите, което ще се върне като бумеранг към тях. Част от хората ще преминат към други оператори, а други ще подминават bTV с дистанционното. Независимо дали ще ни лъжат с рейтингите. И двете страни ще понесат и загуби от рекламна гледна точка, което звучи абсурдно на фона на икономическата криза.

На всички абонати на Булсатком - Весели празници и да не ви пука, че на две компании не им пука за вас. Важното е, че не сме 1989 година и имаме възможност избор.