Бизнесът дава държавата на съд заради високите такси

Най-доброто от печата

22-12-2012, 10:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чиновниците масово увеличават сумите за всякакви разрешителни, за да попълнят бюджета си

Десетки държавни такси за различни стопански дейности, извършвани от фирмите, от 1 януари ще се събират в явно противоречие със закона. Голяма част от министерствата и агенциите отказаха да изпълнят волята на Народното събрание и не намалиха тарифите така, че сумите да покриват реалните разходи за осигуряване на услугата. Докато някои министерства изобщо отказаха да променят цените, други използваха новата методика за смятане на разходите, за да повишат таксите, вместо да ги намалят, какъвто е смисълът на закона. Икономическият министър Делян Добрев призна за проблема, а бизнесът се закани да оспорва тарифите в съда.

Изискването за преизчисляване на таксите според реално извършените разходи бе въведено в закона за ограничаване на административната тежест още в средата на 2011 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков уверяваше, че до декември всички министерства и държавни структури ще преизчислят тарифите и на бизнеса ще бъдат спестени милиони. Самото изискване за преизчисляване на таксите по нова методика влезе в сила от 1 януари 2012 г. Тогава от икономическото министерство разтълкуваха, че това не е крайна, а начална дата и правилата реално влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Проверка на "Сега" показа, че повечето държавни органи изобщо не са преработили таксите по новата методика. Например таксите, които събира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, не са променяни от 2006 г. От 2009 г. са таксите по закона за енергетиката. В същото време ДКЕВР е една от комисиите с най-сериозен дял на приходи от такси, които надхвърлят три пъти годишните й разходи.

По новата методика не са преизчислени и таксите за строителни разрешения за по-сложните инфраструктурни и строителни обекти, събирани от МРРБ. Строителното министерство събира от такси и други собствени приходи над 270 млн. лв. годишно. Дори икономическото министерство, което е съавтор на новата методика заедно с финансовото, не я е приложило за собствените си тарифи и те също остават без промяна.

Докато едни министерства и агенции мълчаливо отказват да изпълнят закона, други твърдят, че се съобразяват с него, но резултатът е точно обратен на очаквания. Позовавайки се на новата методика, МВР поиска от кабинета да промени част от таксите за противопожарна безопасност. За разрешение за експлоатация на противопожарни уреди в търговски помещения вече ще се плащат не една, а две такси - за разглеждане на документите (185 лв.) и за издаване на самото разрешение (280 лв.). Документът вече струва 465 вместо досегашните 442 лв. МВР е сред институциите, които делят таксите на столични и за страната. Цената за същото разрешение в София е 765 лв. Вътрешното министерство повиши и други такси, оправдавайки се с методиката. 

Сходна тактика предприе и земеделското министерство при преработването на таксите за промяна на предназначението на земеделски земи. Досега за издаване на разрешение за малки имоти до 50 декара се плащаха 50 лв., а за по-големи - 200 лв. Чиновниците решиха, че няма логика големината на имота да влияе на цената на услугата и са предложили уеднаквяване на таксите - 200 лв. за всички разрешителни.

"Ще търсим варианти - или ще лобираме министерствата да изпълнят задълженията си, или ще се обърнем към съда", коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. По думите му в момента никой не е наясно кой трябва да контролира министерствата дали са изпълнили задължението си по закон. Предвидени санкции за нарушителите на практика няма. "Колкото и красиви да са законите, те си остават само красиви, но не и ефективни. А причината е една - няма политическа воля", заяви Данев. Според шефа на БСК примерите за това как таксите се увеличават, вместо да се намаляват, са повече от красноречиви. "Например правото на строеж е различно за различните райони, макар разходите за това да са едни и същи", посочи той.

На сходна позиция е и Българската търговско-промишлена палата. Според шефа на палатата Цветан Симеонов таксите трябва да бъдат намалени, а самата сума трябва да бъде определена според разхода. Проучване на БТПП наскоро показва, че фирмите очакват ръст в икономиката, но само при намаляване на таксите, ускоряване на възстановяването на ДДС, цялостното намаляване на регулациите и др.

Преди броени дни икономическият министър Делян Добрев в прав текст призна, че администрацията действително няма стимул да преизчислява високите суми. Причината е, че по-ниски такси означават и по-малко приходи в бюджетите на съответните министерства. По думите му държавата ще потърси начин да накара ведомствата да се съобразят с новата методика. "Ако трябва, ще има наказани, аз нямам притеснение да наказвам в министерството на икономиката", оптимист е Добрев.