Атлантически фронт стопля времето за Коледа

Най-доброто от печата

21-12-2012, 07:30

Автор:

emiliah

Всичко от Автора

Леденият фронт сменя посоката си и ще се плъзне северно от България през Румъния.

Обрат в синоптичната обстановка вчера "отмени" очаквания здрав студ и сняг за Коледа, съобщи от метеорологът от ТВ-МЕТ Симеон Матев. Леденият фронт сменя посоката си и ще се плъзне северно от България през Румъния.

Причината е зараждането на мощен вихър над Атлантическия океан, който ще насочи по-топли въздушни маси към Балканите. Те обаче ще достигнат до полуострова към 24 декември, Бъдни вечер, а затоплянето ще се усети реално във вторник - Коледа, и сряда.

Всъщност най-студено в неработните дни ще е в събота и неделя, когато живакът ще се смъкне до минус 20 градуса. За най-мразовито населено място тогава ще се конкурират Шумен, Добрич, Тервел, Алфатар и още няколко по-малки селища в Североизточна България.

Още в петък снежните бури, които превърнаха в ад живота в половината страна, ще започнат да губят сила. Снегът постепенно спира навсякъде, проблем може да създава само вятърът, който ще отслабва, но не толкова бързо, колкото ни се иска. В районите с повече сняг поривите ще образуват навявания, на места сериозни. От метеорологична гледна точка не се очакват нови бедствени ситуации, валежите спират, студът няма да е екстремен, но преди да тръгнете с кола, проучете от пътните служби дали шосетата са разчистени от снежния ад в сряда и четвъртък, съветват синоптиците.

В събота селищата по поречието на Дунав, по Черноморието и в някои райони на Югоизточна България ще осъмнат буквално вледенени. Дори през най-топлите следобедни часове температурите ще останат под нулата. Студено ще е и в западната половина, но се очаква минималните температури да са малко по- търпими - до минус 18.