Рожен: Край на света? Дивотия

Най-доброто от печата

21-12-2012, 07:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това, че няма да има ток или ще има студена светлина, няма научна стойност.

 "Днес няма да настъпи краят на света. Нито ще има спиране на тока и студена светлина. Тези теории, които се тиражират, са абсурдни и нелепи", заяви директорът на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен Никола Петров, който е един от малкото ни изявени специалисти по Слънцето.

     Във фейсбук от няколко дни обикаля съобщение, че на 21 декември 2012 г. Земята ще премине през aстрономически пръстен, наречен Photonic Belt. Според него: "Започвайки с Уругвай в 1,00 ч през нощта, а след това в Аржентина, Чили, Перу, Колумбия, Мексико по света ще се изключи всичко и в продължение на три дни ще живеем в пълна тъмнина. НАСА потвърди този факт на 4 декември. Казано е, че докато трае абсолютната тъмнина, ще почувствате студена светлина."

    Петров нарече това предупреждение "дивотия". "Такова нещо не съществува, това ми звучи наивно и несъстоятелно. Не познавам понятие астрономически пръстен, за 20 години стаж като астроном не съм го чувал и не знам какво се влага като смисъл в него. Това, че няма да има ток или ще има студена светлина, няма научна стойност. Ако НАСА беше казала такова нещо - ние, астрономите, щяхме да чуем", коментира Петров.

      Той е публикувал научно-популярна статия на страницата на обсерваторията, с която опровергава слуховете за край на света.
Според него всички страхове, свързани с катаклизми на 21 декември, са заради незнание и недоверие към науката.