Цветанов: Отговаряме на очакванията за повече сигурност на пътя

Общество

20-12-2012, 18:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Жертвите при катастрофи намаляват трета година, отчитат експерти

Отговаряме на очакванията на хората за повече сигурност на пътя, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който председателства последното за тази година заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, съобщават от МВР.

"Близки на загинали изпратиха сигнали в комисията с искане за подобряване на сигурността в няколко критични точки на пътя. За съжаление, на тези места, освен поредица от пътни инциденти, има и загинали – случаят в Благоевград бе съвсем наскоро. Това е причината да реагираме веднага на предложенията за изграждане на пешеходни пътеки в тези участъци", обяви министър Цветанов.

Участниците в комисията анализираха данните за пътно-транспортната обстановка през 11-те месеца на 2012 г. Според експертите те сочат устойчива тенденция през последните три години за намаляване на тежките пътни инциденти със загинали.

Членовете на комисията отчетоха и създадената добра организация за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия - 18 ноември.

"Ще продължим да търсим пътища за намаляване на жертвите на пътно-транспортните произшествия, да разширяваме кръга на ангажираните институции за по-малко тежки произшествия, по-малко унищожени човешки животи, по-малко осакатени и наранени хора, по-малки загуби и по-малко мъка за хората", обяви секретарят на комисията Алекси Кисяков.

В заключение министър Цветанов отново подчерта активната роля на родителите на загинали на пътя деца.

"Техните усилия допринесоха за иницииране на законодателни промени през тази година. Постигнахме промяна към по-добро, продължаваме усилията за повече безопасност на пътя", заключи министър Цветанов.