"Автомобилна администрация" засилва проверките по празниците

Общество

20-12-2012, 17:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Инспекторите дебнат за билети, багажи и изправност на автобуси и таксита

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще засили превантивния контрол на превозите на пътници с автобуси и таксиметрови автомобили по време на предстоящите коледни и новогодишни празници, обяви изпълнителният директор на агенцията Валентин Божков.

Той бе категоричен, че от началните автогари инспекторите ще извършват подробни проверки за нарушения, свързани с техническото състояние, както и за спазването на нормативните изисквания при извършването на превози с автобуси.

На междинните автогари пък проверяващите ще следят и за издаване на билети, багажни разписки, наличие на багаж без придружител, както и за правостоящи пътници и нерегламентирани превози.

По думите на Божков инспекторите от Автомобилна администрация ще проверяват за използването на вериги от тежкотоварните камиони по заснежените участъци.

Освен това стана ясно, че по нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е проведена среща с представители на браншовите организации на таксиметровите и автобусните превозвачи, с които са коментирани мерки за недопускане на нарушения по време на празниците с цените на таксиметровите услуги, както и осигуряването на допълнителни изправни автобуси.

От началото на годината до края на ноември инспекторите на Автомобилна администрация са проверили над 257 000 превозни средства, извършващи превоз на пътници и товарни, което е с 5% повече в сравнение със същия период на 2011 г.

Съставени са близо 24 000 акта или с около 22% повече в сравнение със същия период на 2011 г.

Издадени са около 3 500 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, като за извършване на незаконни превози от началото на годината 127 МПС са спрени от движение за 6 месеца.