Брюксел следи под лупа Темида

Най-доброто от печата

20-12-2012, 06:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избират шеф на обвинението с електронно гласуване по искане на Европа

Брюксел следи под лупа Темида. А оценката за избора на главен прокурор, както и на останалите административни ръководители ще бъде описана в обобщаващия доклад на Европа, който ще бъде представен в началото на идната година. 
Това съобщи говорителят на Европейската комисия Марк Грей ден преди Висшият съдебен съвет да избере нов главен прокурор. "При предстоящия избор трябва да бъдат спазвани най-високите стандарти за професионализъм и почтеност. Важно, е кандидатите за този решаващ пост да покриват най-високите стандарти за професионализъм. Ясно е, че имаме нужда от честен и прозрачен процес", обясни подробно Грей изискванията на Брюксел. 
Именно по настояване на Еврокомисията вотът за обвинител номер 1 ще бъде електронен и напълно прозрачен. Днес кадровиците на Темида ще се съберат в 9,30 часа, за да проведат избора. Първо тримата кандидати - Галина Тонева, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов, ще бъдат изслушани за последен път преди гласуването. След това вотът ще бъде електронен. 
Първи ще се гласува Сотир Цацаров, той като неговата кандидатура бе внесена най-рано във ВСС. Ако никой от кандидатите не събере нужните 17 гласа, то двамата събрали най-голяма подкрепа на кадровиците ще отидат на балотаж. 
Победител на него ще бъде този, който събере 17 гласа. Ако обаче такъв няма, ще се насрочи нова процедура за избор.