25 хиляди души мръзнат без ток в страната

Общество

19-12-2012, 19:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ситуацията е тежка, има затворени пътища и училища

Близо 25 хиляди абонати на трите електроразпределителни дружества са без ток заради усложнената метеорологична обстановка. Най-тежко е положението в източната част на страната, където без електричество са около 20 хиляди клиенти. Предстоят ремонтни дейности.

Някои малки населени места са останали без път. Пътищата Варна-Добрич и Варна-Бургас остават затворени заради снегонавявания. През цялата нощ ще продължи разчистването им. Затворени са и пътищата Суворово-Вълчи дол и Суворово-Ветрино. По пътя Дългопол-Айтос има забрана за товарни камиони.

Сливен е в снежна блокада. Ситуацията в цялата област е усложнена от силния вятър, достигащ до 100 километра в час. Утрешният ден 20 декември е обявен за неучебен за всички ученици от общините Сливен, Котел и Твърдица. С изключение на пътя за Ямбол и магистрала "Тракия", всички изходи от Сливен са непроходими. Снегонавявания и лоша видимост от виелицата усложняват обстановката.

Поради скъсване на контактна мрежа бързият влак София-Бургас е спрял на жп гара Гавраилово до отстраняване на повредата. 50 ТИР-а ще нощуват край котленското село Мокрен. Преустановено е движението на тежките камиони по пътя Петолъчката-Котел-Омуртаг до 20 часа. Областният управител Марин Кавръков настоява забраната да остане и за нощта. Без ток заради скъсани електропроводи са селата в района на Старо село и сливенските минерални бани. Паднали стълбове са прекъснали тока в твърдишките села Бобов дол, Сборище и град Шивачево. Спирания на тока има в балканските села Раково и Чаракатунище. Температурите падат, образуват се поледици, вятърът не стихва и пречи на почистващите машини. Призовават се гражданите да не пътуват.

Двудневна ваканция обяви кризисният щаб в Търговищката община Антоново. За един ден се затварят училищата и детските градини и в община Опака. Във ваканция излизат и всички средищни училища в община Търговище - съобщи кметът Красимир Мирев.

На много места в страната има закъсали автомобили и ТИР-ове. Магистралите са проходими и опесъчени с изключение на автомагистрала "Тракия" в частта Карнобат-Бургас. Този участък в момента се почиства, съобщи дежурният в ситуационния център в Пътната агенция Денислав Пейчев. Проходите са проходими при земни условия.

Състоянието на всички автомагистрали е добро. Те са почистени, пътните настилки са обработени и отворени. Единствено за момента затворена е частта на магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас. Тя е затворена за почистване.