Край на пренаселените затвори! Ще ги правим европейски

Общество

19-12-2012, 15:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Провинилите се ще се ширят на 4 кв. метра площ

Затворите в България вече няма да са пренаселени. До пет години те ще се доближат до международните стандарти за третиране на лишените от свобода, като на всеки провинил се ще се осигурят 4 кв.м. 

 

Това става ясно от промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които парламентът прие днес на второ четене.

 

Сега в някой затвори наказаните разполагат с по 2 - 3 кв. м, а някъде и под 2 кв. м, което действа неблагоприятно върху физическото и психическото им здраве. Зам.-правосъдният министър Пламен Георгиев каза, че вече се взимат мерки, за да не са толкова пренаселени затворите.

 

Георгиев казва, че построяването на един затвор не е никак лесно, тъй като това е процес, който отнема 2-3 години и струва около 70 млн. лева.

 

"При общежитията от открит тип имаме вече 4 кв.м, в тези, които са от закрит тип се падат средно по 2 кв.м. Сега ще се подобрят нещата. Открихме в Плевен един етаж, който е за 100 души от открит тип. Догодина в Бургас ще открием за 250 души от закрит тип, до Варна ще открием затворническо общежитие от закрит тип. Средствата са от норвежкия финансов механизъм", допълни той.