Вадят агентите на ДС в службите след 1991 г.

Най-доброто от печата

19-12-2012, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутати: Време е да лъснат другарите, организирали трафика на оръжие и крадени коли

Шефовете на отдели и сектори в разузнавателните служби от 16 юли 1991 г. насам, които са били агенти на Държавна сигурност, ще бъдат осветлени. Оповестяването на имената им става възможно чрез промяна в Закона за досиетата, която приеха вчера депутатите. С нея на практика се сгъва чадърът, който беше опънат над началниците на звената в служба „Военна информация” към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба. Забраната за осветляването им беше разписана в прословутия параграф 12 на приетия в края на 2006 г. закон.
Наскоро МВР шефът Цветан Цветанов обяви обаче, че трябва да се помисли за отпадането на този текст. Междувременно депутати от ГЕРБ начело с шефа на вътрешната парламентарна комисия Красимир Ципов внесоха в деловодството на НС промени, които дават възможност за осветляване и на агентите на бившата ДС,
участвали в приватизационните процеси
или заемали длъжности в научните съвети. Впоследствие колегите им от Синята коалиция предложиха между първо и второ четене на законопроекта премахване на спорния параграф 12. „Крайно време е да се разбере кои другари организираха трафика на крадени автомобили и оръжие в годините на прехода”, мотивираха вчера решението да подкрепят сините избраници от ГЕРБ. „Текстът беше приет 2006-а в последния момент в пленарната зала. Целта беше да се прикрият някои лица във „Военна информация” и НРС, които, вместо да изпълняват задълженията си, са се занимавали с не каквото трябва, като например контрабанда”, коментира Ципов. От ГЕРБ прогнозираха осветляването на интересни и небезизвестни личности както по отношение на шефските постове в службите в годините на прехода, така и на приватизацията. Във връзка с отпора срещу промените в закона от страна колегите му от БСП Ципов ги призова да назоват имената на лицата, които не искат да излизат наяве.
Промените предвиждат още
всички лица на управленски длъжности
в държавата, включително премиери и министри, да минават в бъдеще през проверка за агентурно минало. Досега в закона липсваше такава ДС цедка, като комисията по досиетата бе задължена да рови за картончета на шефовете на държавни ведомства, заемали длъжностите си до приемането на закона. Така назначаваните от 2007 г. насам попадаха в обхвата на разпоредбите само ако имената им са присъствали в листи за избори.