ВАС одобри наказанието на съдия Тодорова

Крими

18-12-2012, 19:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дисциплинарното наказание й беше наложено на 19 януари тази година от ВСС

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че съдия Мирослава Тодорова трябва да бъде наказана с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15% за срок от две години".

Дисциплинарното наказание на Тодорова беше наложено на 19 януари тази година от ВСС. През август тричленен състав на ВАС отмени първото наказание на Мирослава Тодорова. Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да намали заплатата на Тодорова с 15 % за две години заради констатации от доклада на Инспектората към съвета.

По-долната инстанция на ВАС посочи, че решението, с което беше наложено наказанието на Тодорова е незаконосъобразно. Тричленният състав на ВАС е убеден, че решението на ВСС противоречи и на целта на закона, защото налагането му няма да доведе до индивидуално и генерално превъзпитание и възпиране, тъй като не поради съзнанието и волята на магистрата е получен противоправния резултат. В мотивите си те сочеха, че когато един дисциплинарно наказан от ВСС не е изслушан, правото му на защита наистина е нарушено.

Петчленият съдебен състав реши, че не е налице нарушено право на защита. Те посочват в мотивите си, че "след като в проведеното срещу съдия Мирослава Тодорова дисциплинарно производство са изпълнени всички условия на сочената разпоредба, последната е била изслушана от дисциплинарния състав и е дала е своите възражения, поради което липсва основание да се счете оспореното решение за незаконосъобразно на това основание."

Петчленният състав на ВАС посочва и че незаконосъобразни са съображенията, че при постановяване на решението Висшият съдебен съвет е трябвало да проведе състезателно производство, за да изпълни задължението си по Закона за съдебната власт да определи наказанието съобразно поведението на магистрата, да прецени субективната страна на деянието като елемент от фактическия състав на дисциплинарното нарушение и др.

Върховните съдии от петчленния състав приемат, че забавяне изготвянето на мотивите към присъдите и към съдебните решения по въззивните дела и изобщо по всички дела с месеци и години, извън процесуалните срокове, доколкото в конкретния случай са допуснати от Тодорова безусловно води до бездействие на магистрата и е причина за настъпване на противоправния резултат.