ВМРО с кампания преди референдума и въпреки забраната на ЦИК

Воеводите правят кръгли маси "за" развитието на ядрената енергетика в България

ВМРО ще проведе своя национална разяснителна кампания, въпреки отказа на ЦИК да допусне инициативния им комитет до участие в информационната кампания за предстоящия референдум.

Организационният секретар на партията Юлиан Ангелов обясни, че ще бъдат проведени поредица кръгли маси, в които ще вземат участие както енергийни експерти, така и граждани, за да може обществото да направи своя информиран избор.

Ще бъдат изготвени клипове и печатни материали, а мобилни екипи ще разясняват на хората защо ВМРО подкрепя развитието на ядрената енергетика в България и защо трябва да се гласува с "Да".

Ангелов посочи, че основната цел на кампанията е гражданите да бъдат убедени да изразят позицията си в допитването.

Зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки информира, че е изпратена гражданска петиция до Европейската комисия за нарушаване на правото за гражданска инициатива, което е основен регламент на ЕС.

Причината: ЦИК отказа да допусне ВМРО до информационната кампания за референдума, а подадената до ВАС жалба бе отхвърлена.

Джамбазки обясни, че в едномесечен срок Комисията трябва да се произнесе и изрази надеждата си в едномесечен срок да има среща с председателя й Барозу.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че от 11 години партията защитава позицията, че развитието на ядрената енергетика е необходимо за просперитета на България.

"И съществуващата АЕЦ "Козлодуй", и обсъжданата "Белене" ще осигурят енергийна и икономическа независимост на страната. Няма да се налага да внасяме ток от съседни държави, като Турция и Румъния, няма да закрием и последния работещ държавен промишлен сектор. Българската икономика трябва да се развива, нямаме нефт и газ, затова трябва да запазим съществуващите ядрени реактори и да бъдат построени нови", представи част от мотивите на ВМРО Каракачанов.

Той бе категоричен, че хора с лични икономически интереси се обявяват срещу развитието на българска ядрена енергетика.