Фирмата на Михов съди БФС за тв правата

Спорт

18-12-2012, 14:48

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

SVRSA обвинява в липса на прозрачност и конфликт на интереси

Българският футболен съюз ще бъде съден от фирмата SVRSA и телевизиите, участвали в конкурса на централата за правата за излъчване на футболното първенство, заради груби нарушения в процедурата, липса на прозрачност и конфликт на интереси, съобщава Sportline.bg. Мачовете от шампионата вървят почти апокрифно в българския ефир, след като БФС хариза правата на фирма, която е собственост на трима клубни президенти.

Фирмата "Футбол про Медия" беше регистрирана в съда на 8 ноември 2012 г. или седмица, след като беше взела правата за шампионата. Седалището й е на улица "Николай Хайтов" №3 в столичния район "Изгрев". На същия адрес се помещават и повечето компании на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. "Футбол Про Медия "има трима съдружници, а уставният капитал е 1 млн. лв. 45% от акциите са на "Адванс Пропъртис" на Кирил Домусчиев. Други 45% на "ТБ Консулт" на Тодор Батков - собственик на Левски. Третият акционер с 10% е "Титан Пауър Ес Пи Ви 2" на Димитър Борисов, съсобственик на ЦСКА. Според Валентин Михов, който до тази година беше основният медиен играч на футболния пазар с фирмата си SVRSA, е налице сериозен конфликт на интереси.

За управители на въпросната фирма са назначени Атанас Караиванов, който също така е мениджър на  Професионалната футболна лига, и Марияна Тодорова, която отговаряше за рекламните и маркетинг дейности в Левски, а в момента работи и за федерацията по шахмат. Така Караиванов от една страна трябва да защитава правата на клубовете, които членуват в лигата, а от друга - на собствениците на компанията, които имат търговски интереси.

Сумата, за която "Футбол Про Медия" е купила правата и условията по договора е 2 млн. лв. Това обаче създава нов проблем на БФС, защото Валентин Михов е предложил няколко дни по-рано 2,5 млн. лв. От централата обаче не са го информирали по какъв критерий 2,5 са по-лоша оферта от 2 млн., обещани от Батков, Домусчиев и Борисов.

Около отношенията между фирмата и БФС има още няколко интересни въпроса, разкрива телевизията. Кога и защо е прекратен конкурсът, в който участват телевизиите в последните дни на октомври, преди сключването на договора с "Футбол Про Медия". Защо до ден днешен нито една от телевизиите, която е подала тръжна документация, не е получила официално известие за хода на процедурата. Защо е предпочетена посредническа фирма при положение, че е бил обявен конкурс между телевизионни оператори. Защо няма официална информация по условията на новия договор - колко пари ще влязат в БФС, колко във футболните клубове, какво е тяхното разпределение, кога се плащат траншовете. Според Михов главният виновник за тази престъпна схема е президентът на БФС Борислав Михайлов.

Участието на футболни президенти в разпределението на баницата с телевизионните права повдига и още въпроси. Какво ще ги накара да не обслужват собствените си отбори, а да мислят за общото футболно благо. Не могат ли да скрият от публиката важен мач, за да го спечелят с не дотам футболни средства. След всички медийни панаири цената на футболния продукт падна от 5 на 2 млн. лв., а качеството не подлежи на коментар.

Що се отнася до БФС там нарушенията са едно след друго - неспазване на договора с Михов, потъпкване на конкурсни процедури, липса на прозрачни правила и информационно затъмнение на двубоите от "А" и "Б" група.