Историческо! Елизабет II присъства на заседание на кабинета

Свят

18-12-2012, 13:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кралицата се появи на "Даунинг стрийт" 10 за празнично заседание по случай своя диамантен юбилей на трона

Британската кралица Елизабет II направи безпрецедентна от повече от един век насам стъпка, като отиде на "Даунинг стрийт", за да присъства на правителствено заседание по случай диамантения юбилей на кралицата - 60 години на трона.

Облечената в тъмносиньо манто кралица беше посрещната малко преди 10.00 ч. местно време от премиера Дейвид Камерън, след което влезе в официалната резиденция "Даунинг стрийт" 10.

По време на заседанието ще има дебат между премиера Камерън и външния министър Уилям Хейг, като кралицата ще присъства на част от заседанието около 90 минути в качеството си на "наблюдател", се казва в комюнике на резиденцията.

В исторически аспект последният случай, когато британските монарси са ръководели заседанията на кабинета, е с кралица Виктория, починала през 1901 г.

Кралицата, която е държавен глава, има предимно символична роля и по традиция поддържа стриктен неутралитет по отношение на политиката. По дефиниция тя царува, но не управлява.

Според Родни Баркър, почетен професор по политически науки в London School of Economics, присъствието на кралицата на правителствено заседание е неуместно.

"Мисля, че това е тъпо, разводнява нещата. Това потенциално показва, че кралицата може да научи неща, за които се смята, че не трябва да чува", подчерта политологът.