Уада Ханфар, създател на телевизия “Ал Джазира”: Не наричам Осама терорист, но той навреди на мюсюлманите

Най-доброто от печата

18-12-2012, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Това, че сме предавали изявления на Осама бен Ладен, не означава, че сме го подкрепяли".

Уада Ханфар е роден в Палестина през 1968 г. Завършва инженерни науки в Йордания. Изучавал е политически науки в Южна Африка. Той е един от създателите на катарската телевизия "Ал Джазира". Бил е неин кореспондент в Ирак и Афганистан. Като генерален директор превръща "Ал Джазира" в най-голямата и популярна арабска телевизия в света. Ханфар напуска телевизията през 2011 г. и създава форума "Аш Шарк" ("Изток"). Той бе в София за участие в организираната от Нов български университет конференция "Близък изток, Северна Африка и Балканите: предизвикателства на промяната".

- Г-н Ханфар, често наричат "Ал Джазира" арабската Си Ен Ен. Съгласни ли сте с това сравнение?

- Не. Наистина "Ал Джазира" започна като новинарска телевизия и затова хората в началото я сравняваха с американската Си Ен Ен. Но постепенно станахме най-важният източник на информация за целия Арабски свят. Но не само това. Хората видяха в нас представител на тяхната култура, на тяхната идентичност.

- А какво ще кажете за квалификациите за "Ал Джазира" като рупор на терористите? И в България тя бе възприета така, особено когато съобщаваше за обезглавените български шофьори в Ирак през 2004 г.

- Нека да уточня. Не сме показвали нито снимки, нито клипове от убийствата на който и да е заложник. Просто съобщавахме за станалото. Ще ви кажа само, че тогава по "Ал Джазира" се появи българският външен министър (Соломон Паси - бел. авт.), за да призовава за освобождаването на сънародниците ви. Но "Ал Джазира" е базирана в района, в който днес се намират най-опасните огнища в света. Той се простира до Афганистан, Ирак, Сомалия. И много новини, идващи от тези страни, са свързани с насилия, с убийства, с така наречения тероризъм. За да предавате обективно нещо, нямате право да го правите с вашата лична преценка. Така че това, че сме предавали изявления на Осама бен Ладен, не означава, че сме го подкрепяли. Предавали сме и всички пресконференции на Джордж Буш, интервюта с всякакви противници на Бен Ладен. Ние сме телевизионна програма, а не политическа организация.

- Как "Ал Джазира" отрази терористичния атентат в Бургас на 18 юли?

- Не си спомням точно, защото вече не съм генерален директор на "Ал Джазира".

- Зададох ви този въпрос, защото в четвъртък във връзка с този атентат американският сенатор Джоузеф Либерман внесе резолюция, призоваваща ЕС да включи "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

- Аз не смятам, че американците са в състояние да разберат напълно какво представлява нашият регион. Въпросът за тероризма има политически заряд. Много от преценките в действителност не са обективни. "Ал Джазира" не използва думите "тероризъм" и "терорист" при описанието на даден човек. Защото този, който за едни е терорист, за други е борец за свобода. Не смятам, че ние, журналистите, трябва да участваме в категоризацията на хората. Ние трябва да говорим за фактите, а да оставим преценката за публиката.

- Но според вас човек, който взривява автобус с туристи, терорист ли е, или не?

- Това е едно насилствено действие, което трябва да бъде осъдено, което не трябва да се случва. Това е нещо неправилно от морална гледна точка. Но ако аз започна да квалифицирам тероризма или терористите с критериите на американците, ще имаме голям проблем. Защото американците например смятат "Хамас" за терористична организация, докато арабите не я смятат за такава. Затова ние се дистанцираме от оценки. Просто съобщаваме, че някой например се е взривил и че това е неправилно.

- Добре, кой според вас е терорист?

- Не използвам тази дума в речника ми, защото тя има политически контекст. Аз намирам за престъпници хора, които убиват невинни цивилни граждани. И срещу тях трябва да бъде водена борба. Те трябва да бъдат изправяни пред съда. Но ако започна да приказвам, че този е терорист и че онзи не е терорист, това ще е проблем. Защото не виждам кой е последната инстанция, която да определя кой какъв е.

- Поне Осама бен Ладен не го ли смятате за терорист?

- Същата работа. Според мен той нанесе големи вреди на исляма, като пое по пътя на екстремистките действия. Той навреди на нас, мюсюлманите, повече от всеки друг. Защото ислямът не проповядва насилие и убийства.

- "Ал Джазира" отразяваше и процеса срещу българските медици в Либия. Спомняте ли си този случай?

- Разбира се. Според мен те не бяха виновни, а бяха превърнати в изкупителни жертви от Муамар Кадафи, чийто режим допусна много грешки. Но аз и до днес не знам какво точно се е случило. Сега, когато режима на Кадафи вече го няма, може би можем да направим необходимото разследване. Трябва да разберем фактите за този случай.