Фалират 300 фирми за търговия със скрап

От догодина им изискват колосални банкови гаранции

Очаква се 300 фирми за търговия с черни и цветни метали да отпаднат от пазара, с въвеждането на банкови гаранции и новите изисквания в Закона за управление на отпадъците, коментира шефът на Българската асоциация по рециклиране /БАР/ Борислав Малинов.

До 14 януари 2013 г. фирмите, занимаващи се със скрап трябва да подадат заявление за ново разрешително. Всяка от организациите за оползотворяване на различни видове отпадъци трябва да предостави и банкова гаранция.

За отпадъците от опаковки, електроника и автомобили тя е 1 млн. лева, за масла - 500 хил. лева, за акумулатори и гуми - 100 хил. лева, а за скрап - 25 хил. лева, посочи Малинов.

Фирмите на пазара за скрап са около 800

"Фирмите на пазара за скрап сега са около 800, но ще останат около 500, тъй като малките няма да могат да си платят изискваната банкова гаранция", прогнозира Малинов.

Много от малките фирми няма да издържат на "високата летва" и ще се откажат, но няма да спрат да работят, а ще влязат в "сивия" сектор, смята той.

Към момента официално регистрираните площадкиза отпадъци са 1 150, но работещите са около 1 600, каза Малинов. Разликата са търговци, които не са регистрирани.

Законодателството въвежда и задължението различните видове метални отпадъци да се сортират на различни купчини на площадките и да имат отделни документи, които да показват произхода и движението на потока отпадъци.

"Трябва отделно да се съхранява купеното желязо от строителството, от автомобили, от промишлеността, от електрониката, от бита и да се води отделна документация за него. Нашите членове не го знаят и трябва да ги обучаваме", добави той.

За всяко от нарушенията предвидената глоба е от 30 до 100 хиляди лева

"Много обекти, с които сме работили, казват, че няма да платят 25 хиляди лева, а ще си извадят разрешение само за купуване на хартия и пластмаси, за които не се изискват банкови гаранции", отбеляза председателят на БАР.

Друг "хит" според него е регистрацията като автоморга, за която също не се изисква банкова гаранция, а между разглобените части от автомобили, могат да се смесват черни и цветни метали.