Премиерът държи да се хареса и на пушачи, и на непушачи

Най-доброто от печата

18-12-2012, 07:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестниците днес, 18 декември

Вестник "Сега"

"Премиерът държи да се хареса и на пушачи, и на непушачи. В това е проблемът", коментира изданието. Смешно-тъжната история около забраната на цигарите напълно потвърждава старата максима,че всеки народ си заслужава управлението. И си го избира по свой образ и подобие.

"Пълната" забрана на тютюнопушенето на практика вече два пъти се приема със закон. Ако пък сега се отмени, пак ще е за втори път и пак със закон.

А всъщност България си има други, далеч по-важни проблеми. Тъжно е, че като общество сме склонни да влагаме толкова много енергия в един въпрос, който е относително несъществен на фона на нерешените жизненоважни проблеми, заради които нито спорим, нито протестираме.

Тъжно е, че каквото и да решим, не го спазваме.

Показателна в това отношение е позицията на премиера Бойко Борисов, която през ден еволюира според ситуацията.

Вестник "Труд"

"За тютюна и "железния юмрук", коментира пред вестника социологът Кольо Колев. Привържениците на тоталната забрана за пушене в заведенията намаляват.

През октомври те са били 53%, а през декември 43%. Но над 40% са категорични - тотална забрана. От това пушенето няма да стане по-малко вредно.

И за никакво спасение на света от тютюневия дим и всякакви високоблагорадни каузи не става дума в случая. Истината е, че непушачите искат да наложат волята си над средата си, над приятелите си със силата на държавата. Вместо това биха могли да помолят. И огромната
маса пушачи ще се съгласят доброволно да направят компромиса и да пушат навън.

И срещу това минимално лично усилие нито заведенията ще фалират, нито нови безработни ще излязат на улицата. Само че всичко това е за свободни, толерантни хора. Все неща, които са болезнено дефицитни у нас - страната, в която личната отговорност е заменена с мазохистичния копнеж за железен юмрук.

"Съдебната реформа не е почнала", казва в интервю за "Труд" Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите в България. По думите й бюджетът на съдебната власт се управлява непрозрачно.

Затова Съюзът на съдиите е поискал ВСС да даде публична информация как се подготвя проектобюджетът и ревизия как се е изразходвал. Така може да се направи анализ и да се оптимизират разходите.

От правените досега изследвания се забелязва, че бюджетът на ВСС се е увеличил двойно през последните 4 г. Докато бюджетът на останалата част от съдебната система е намалял.

"Работим при условия на свръхнатовареност и увеличаването на възнагражденията не може да е стимул за понасянето й. Държим да работим при нормални условия и натовареност, та било и при същите заплати", отбелязва Маринова.

Според нея политически избраните кандидати от магистратурата не винаги са най-подходящите и най-добрите.

Вестник "24 часа"

"С тази криза предсрочните избори са все по-близо", прогнозира пред изданието Антон Кутев, депутат от БСП.

Според него след като мнозинството прекрати дебатите по избирателния кодекс, парламентът върви към разпускане.

В момента имаме конституционна криза, продължаваме да нямаме работещ КС, което е изцяло последователно действие на управляващите. Влизаме по абсолютно същия начин в парламентарна криза, която може да бъде преодоляна временно, но налага огромно съмнение върху легитимността на парламента и върху неговото право да бъде висшият върховен орган в управлението на държавата. Стигаме до разграждане на държавността, предупреждава Кутев.

Вестник "Преса"

"Затваряме вратичката за купените наблюдатели", заявява проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", бивш член изаместник-председател на ЦИК.

Той припомня, че досега всеки кандидат имаше право на представител във всяка секция и имаше към 250 000 наблюдатели на последните избори, които се оказа, че са купени избиратели. Сега всяка партия ще има право на по един представител в секция.

При 15 партии, които ще участват в изборите, това значи допълнително 15 души, плюс външни
наблюдатели и т.н. Така ще бъдат допуснати около 20-30 външни хора във всяка секция.

Ако има по 10 представители от една партия, значи това са купени избиратели. С промените в Изборния кодекс тази вратичка се затваря. Според Константинов партия, която нагласява изборните закони според желанията си, губи катастрофално.

Вестник "Сега"

У нас законното оръжие не поражда сигурност, а престъпност, коментира всекидневникът. Стотиците хиляди единици оръжие, което е раздадено законно, би трябвало да създава повече сигурност. Но всъщност много често служи за насилие и убийство. А се раздава, за да се пазят хората, да се предотвратяват престъпления.

Няма нито един публично известен случай, в който някой извадил законно оръжие да се е спасил, а още по-малко да е запазил друг човешки живот.

Докато у настоящи и бивши военни и полицаи, охранители, ловци, бизнесмени, ненаиграли се на стражари и апаши, има над 300 000 единици пистолети, пушки и автомати, човешкият живот ще продължава да струва по-евтино и от кучешкия.

Със законно оръжие се извършват в пъти повече престъпления, отколкото с незаконно.