Цвете Vs ислямизъм

ВМРО пак на протести пред съда в Пазарджик

Членове и симпатизанти на ВМРО отново ще се съберат от 9 часа тази сутрин пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик, когато ще бъде поредното разглеждане на делото за разпространение на радикален ислям в България.

Националистите ще положат по едно цвете на стълбите на съда в памет на жертвите на радикалния ислям у нас.

"Убедени сме, че българският съд ще приложи цялата строгост на закона, ако се докаже, че обвиняемите имами са проповядвали антидържавни религиозни учения", посочват воеводите.

"Ние от ВМРО се надяваме и този път органите на реда да попречат на нерегламентираното събиране на мъже и жени, облечени в нетрадиционни за българските мюсюлмани дрехи, които са пред съда по време на всяко заседание по делото. Очевидно е, че това не е тяхна самоинициатива, а са организирани от хора, които се стремят да превърнат техните религиозни ценности в инструмент за постигане на политически цели", пишат още от партията.

При досегашните заседания по процеса привърженици на подсъдимите 13-те имами организираха нерегламентирани митинги с демонстративно забулени жени и мъже с дълги бради.

Обвиненията срещу имамите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Сред подсъдимите са ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната организация Ал Уакф ал Ислями, както и районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих.

По-голямата част от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград и са завършили висше теологическо образование в Саудитска Арабия.