Бизнесът чака по-свирепа криза

Най-доброто от печата

16-12-2012, 08:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Компаниите търсят нови пазари, всеки пети шеф готви уволнения

Задълбочаване на кризата и по-трудни условия за бизнес през 2013 г. очакват родните компании. Това стана ясно от проучване на Българската стопанска камара.

Половината от близо 500 мениджъри на водещи български фирми са песимисти за икономиката ни през следващата година. 30% пък очакват запазване на статуквото, а едва 16% са оптимисти.

Сред положителните тенденции е, че все повече компании декларират, че успяват да си изплащат навреме кредитите - близо половината от анкетираните. 65% от бизнеса обаче разчита не на банкови заеми, а на финансиране чрез еврофондове и програми. През последните три години всеки десети бизнесмен все пак не успява да погаси теглените заеми от финансови институции, показва проучването на БСК.

Председателят на камарата Божидар Данев е категоричен, че безработицата през 2013 г. няма да намалее, тъй като едва 12-13% от работодателите имат намерение да разкриват нови позиции.

Липсата на работни места и на достатъчно родни и чужди инвестиции са основните предизвикателства пред икономиката ни, обясни Данев.

През 2013 г. не се очаква и сериозен ръст на заплатите, въпреки че 25% от бизнеса заявява готовност да възнаграждава по-щедро служителите си всеки месец. През 2012-а кризата се е отразила най-негативно на продажбите и оборотите на фирмите - от спад се оплакват 61% от анкетираните. Всеки пети готви и уволнения.