Сиромах футболист, жив дявол

Най-доброто от печата

16-12-2012, 08:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След като удари незаконните букмейкъри, дано МВР най-после обърне внимание и на истинското черно тото

Онзиден МВР, полиция и ГДБОП постъпиха с футбола като Прадядо Мраз. Той е герой на една приказка от детските ми години от руснака Евгений Шварц, която се казваше "Двамата братя". За какво ставаше думо в нея не е толкова интересно, въпросът е, че Прадядо Мраз, който е баща на Дядо Мраз (комунизмът беше забранил Коледа, следователно и едноименния Дядо), правеше толкова лошотии, колкото добри неща - наследникът му.


И сега, вместо футболът ни да дочака подарък от някой Дядо - примерно Мишел Платини (французина, шеф на УЕФА, не беглеца футболист от ЦСКА), беше шамаросан здраво от органите с аферата, кръстена прибързано от вътрешния министър "черно тото".
Всъщност може би е най-добре веднъж завинаги да се разясни

каква е разликата между черно тото и нелегални залози,

за каквото всъщност попаднаха в ареста бургаски футболисти от два отбора, които стигат за титулярен състав - точно 11.


Черното тото - от италиански totonero, е термин, появил се през 1980 г. Тогава финансовата полиция разкрива група, която урежда футболни мачове с цел те да завършат с удобния им за залози резултат. "Милан" и "Лацио" са изхвърлени в по-долната дивизия, пет отбора започват с минус 5 точки следващото първенство, а 20 футболисти са изхвърлени от футбола за различни срокове.

Между тях е и бъдещото златно момче на националния отбор Паоло Роси. Той е наказан за 3 години, които после са намалени с една, за да играе на световното в Испания. Там Роси става голмайстор и вкарва в най-важните мачове, включително и във финала за 3:1 над Германия.

Та черното тото означава да уговаряш как да завърши един мач, за да може тези, които знаят, да се облагодетелстват. Това със сигурност го има в България, но, както се изрази шефът на съдиите Никола Джугански, е

като чудовището от Лох Нес

Тоест всички са чували за него, но никой не го е виждал. И това на фона, че името на българин - Костадин Хаджииванов, е замесено в най-голямото международно разследване за уговаряне на мачове в световния футбол.


А пък арестуваните завчера ритнитопковци са виновни в съвсем друго нещо. Те просто вместо да залагат в пунктовете на лицензирания в България букмейкър или в хилядите базирани в интернет чужди, го правят в

незаконна мрежа, създадена от техни познати

В нея коефициентите са по-добри, в смисъл че при печалба получават повече, защото нелегалните букмейкъри не плащат данъци, лицензи или каквото и да е друго на държавата. Най-вероятно от всичките преспали в ареста играчи най-много един-двама ще получат някакво обвинение за създаването и поддържането на нелегална букмейкърска мрежа. Останалите ще се отърват със срама, че цяла България ги видя да излизат от бургаската полиция с белезници.
В голямата си част

българските футболисти обаче нямат друг шанс,

освен да се опитат по някакъв незаконен, полузаконен или недотам законен начин да си осигурят прехраната. В бургаския случай - с незаконни залагания, но в десетки знайни и незнайни други - наистина с уговаряне на мачове.
Корупцията е проникнала дори при юношите, във връзка с което БФС поне се опита да вземе мерки и започна да гони от футбола провинилите се бъдещи звезди. Причината за всичко това е елементарна - беднотията. Преди време, когато футболът се бе мутризирал,

футболистите свикнаха на космически заплати

Сега кризата намали възнагражденията им с пъти, а пък и често дори тях не им плащат. Легенди се носят за клубове като "Марек", "Беласица", "Локо" (Мездра), "Вихрен", за които тук-там се твърди, че са се финансирали едва ли не само благодарение на точно определените резултати, с които завършваха мачовете им.


Разбира се, сиромашията не оправдава нарушаването на законите дори и от футболистите. Но след като удари незаконните букмейкъри, дано МВР най-после обърне внимание и на истинското черно тото, признато от ФИФА и УЕФА за най-големия бич на футбола през този век.