Атентатът в Бургас - събитието на 2012г.

Политика

15-12-2012, 17:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цветанов очаква резултатите от разследването

Атентатът на летище "Сарафово" в Бургас е събитието на 2012 година, според станалата вече традиция класация на Дарик.

В правилна посока сме и съвсем скоро ще имаме резултати, които ще бъдат обявени публично, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод резултатите от класацията за Събитие на 2012 година, която беше оглавена от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

Министърът подчерта, че през последните няколко седмици говорим за прогрес в разследването. Знаем колко са извършителите като бройка и за някои вече знаем и тяхната идентичност, подчерта той. От 3 до 4 души са извършителите, добави той. Не са българи и нямаме информация да са пребивавали в страната в минал период от време, посочи Цветанов.

"Докато не сме във фаза да не възпрепятстваме разследването, не бих си позволил да говоря в детайли. От всичко, което е събрано до настоящия момент, могат да се изведат определени предположения за извършителите", каза още министърът. България е водеща в разследването и докато българските компетентни разследващи органи не се произнесат, не бих искал да изяснявам коя държава какво говори, добави той.

"Не бих искал да влизам в полемика. Три месеца преди атентата в Бургас имаше идентична ситуация в Кипър и там имаше изпреварваща информация и колегите си свършиха работата", каза Цветанов. България е нямала тази изпреварваща информация, защото пребиваването на тези лица е станало около 20 дни преди атентата, обясни той. Влизат в страната от страни от ЕС и се легитимират с истинските си документи, след това представят фалшиви, подчерта Цветанов. На територията на Европа те са били с истинските си документи, а на територията на страната са се представяли с фалшиви шофьорски книжки и са наемали хотели и автомобили по Черноморието, каза още той.

Петте събития от 2012-та, които Дарик определи за най-знакови, са: атентатът в Бургас, бедствията в Перник, село Бисер и Витоша; дебатите за АЕЦ "Белене", забраната за тютюнопушенето и икономическата криза.