Мандарината и нейните супер качества

Животът

15-12-2012, 07:05

Снимка:

Thinkstock

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Веднага ги разкриваме

Помните ли онова парче на Графа, в което се пееше "мандарините у нас идват само с Дядо Мраз". За наша радост тези времена на плодов дефицит вече са в историята, но така или иначе мандарините продължават да се консумират основно през зимата.

Затова ви предлагаме няколко аргумента, с които лесно ще ви убедим защо те трябва постоянно да присъстват в менюто ни.

* Както всички цитрусови плодове, така и мандарините не правят изключение като ценен източник на витамин C, който подсилва имунитета и предпазва организма от респираторни инфекции. Освен това мандарините ускоряват метаболизма и са надежден помощник за редуцирането на килограмите. Специалистите препоръчват да похапваме минимум по две мандарини дневно, за да избегнем стреса и лесното настиване.

* Мандарините са чудесен продукт за здравето на устната кухина. Наличието на калий в тях намалява възпалителните процеси на венците и зъбите.

* Тези цитрусови плодове съдържат веществото холин, което подпомага работата на черния дроб, а това е от особено значение покрай наближаващите празници, когато повечето от нас ще попрекалят с храната и консумацията на алкохол.

* Фолиевата киселина в мандарините пък намалява нивата на стреса и оптимизира мозъчните функции.

* Етеричното масло от мандарина е богато на антиоксиданти, което е добра новина заподдържането на кожата ни в младежки и красив вид./edna.bg