Винетките за 2013 на старите цени, пускат ги в продажба до дни

Региони

14-12-2012, 13:47

Снимка:

АПИ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стикерите са от синтетична хартия, които при отлепване се разрушават

През 2013 година няма да има увеличение на цената на винетката за лек автомобил, като повишение ще има само при тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на представянето на новите винетни стикери за следващата 2013 година.

Тя поясни, че промяната в цената на винетките за камиони е по европейска директива, като най-голямото увеличение е при стикерът за един ден, за който шофьорите ще заплащат 20, вместо сегашните 13 лева.

Според нея цената за автомобили няма да бъде променена, защото е важно хората да могат да си позволят да пътуват.

Около 200 млн. лева са приходите от купени винетни стикери за 2012 година, които са реинвестирани обратно в поддръжката на пътища, посочи регионалният министър.

По думите й – тези средства са крайно недостатъчни и достигат единствено за частична рехабилитация на най-тежките участъци.

"За осъществяването на големи инфраструктурни проекти разчитаме на средства от Европейския съюз и от държавния бюджет", обясни министърът.

Лиляна Попова апелира към шофьорите да купуват винетки само от оторизирани места, като това са бензиностанциите, големите търговски вериги, както и клоновете на "Български пощи".

Новите винетки имат две холограми, които при отлепване от стъклото на колата се разрушават. За първа година винетката е отпечатана на синтетична хартия, която при опит за премахване се разрушава цялостно.

През 2012 година са хванати общо около 600 ментета при проверки на пътя, а броят на разкритите фалшификати е над 2000.

Новите стикери, образци на които може да видите тук, ще могат да бъдат купени след 20 декември.

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обяви, че от утре, 15 декември, дистрибуторите ще бъдат заредени с около 600 000 стикера, като се очаква до края на декември, на пазара да има около 1 млн. винетки.

Годишните винетни стикери, купени през 2012 година, са валидни до 31 януари 2013 година.