Църквата не ще задължителна градина за 4-годишните

Общество

14-12-2012, 11:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Родителският отпор ще стане по-силен, предупреждават от Синода

Светият синод незабавно ще поиска от президента да наложи вето, ако бъдат гласувани промените в проектозакона за предучилищното и училищното образование на второ четене.

Това каза Десислава Панайотова, представител на Просветния отдел на Светия синод на БПЦ.

Българската православна църква (БПЦ) подкрепи исканията на гражданските организации против промените в проекта на Закон за предучилищното и училищното образование. Те настояват по време на разглеждането на законопроекта на второ четене да отпаднат текстове за задължителността на предучилищната подготовка за 4-годишните деца и текстовете, забраняващи и предвиждащи рестрикциите за съществуването на различни частни инициативи и форми на отглеждане на деца в предучилищна възраст.

"Когато държавата отнеме децата от семействата на 3-4 годинки, това означава, че родителите се превръщат в едни инкубатори, създатели само на деца, които в един момент биват отнемани от семейството от една институция, наречена държава", посочи иконом Василий Сарян.

Гергана Николова от Национално сдружение "Единство" посочи, че системата на образование е в изключителна криза в момента и този закон, който се прави създава нови проблеми.

Ако все пак поправките минат и на второ четене, те ще се борят за вето на закона. Според тях, държавниците ни трябва да разберат, че насреща си имат родители и да не очакват, че родителите ще се откажат – напротив, ще стават все по-силни в отпора, каза Николова. Десислава Панайотова посочи, че и Светият синод ще активизира своята позиция и напълно възможно е да поиска вето от президента.