Лъжат, лъжат, лъжат!

Политика

14-12-2012, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът бесен на опозицията, съветва министрите да ги борят с документи

"Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много – защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също".

Така министър-председателят Бойко Борисов обрисува опозицията по време на редовното заседание на правителството в сряда, става ясно от стенограмата.

"Това им е работата. Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат – говорят лъжи, водейки се от поговорката "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина", отчита премиерът.

Поводът за думите на Борисов са представени данни от земеделският министър Мирослав Найденов, според които през 2011 година общата стойност на брутната продукция в отрасъл "Селско стопанство" за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52,2% и надхвърля 1,4 милиарда щатски долара.

"Тук едно уточнение – това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо. Като директни плащания са изплатени 996,3 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони – допълнително 503 милиона лева и като прибавим към тях над 50 милиона като държавни помощи и пазарна подкрепа надхвърляме 1,5 милиарда лева изплатени през 2011 г. С тези данни отговарям и на упреците на опозицията, че този сектор не върви. Видяхте, това са цифрите", отбелязва Мирослав Найденов.

Той посочи и статистика от тази седмица на ЕВРОСТАТ, според която България е с най-ниските цени на хранителни продукти във всички страни от Европейския съюз.

Според Бойко Борисов "това е защото разбихме монополите", които предишните са изграждали през годините.

"Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?", запита Борисов.

"Никой не иска да вникне в цифрите. Видяхте в неделя това, което направих. Отивате, подписвате ги тези документи, тези данни и ги оставяте, примерно, в предаването, в което участвате, което и да е то, и казвате – ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението.

Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не. Затова като отидете там, както Дянков направи - носиш документите, извлеченията – заповядайте, пожелаваш им лек ден", съветва министрите си Борисов.

На заседанието премиерът посъветва и Министерството на образованието, младежта и науката да следи внимателно какви филиали и висши училища се откриват, защото първо е важно качеството на образованието.

Поводът е гласуването на точката за откриване на филиал – Сливен, в структурата на медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна.

"Вярно, че регионите много натискат, но първо гледайте качеството на образованието. След това излизат и казват – млади хора, висшисти, ама без работа", отбелязва премиерът.