Франция призна провала на кампанията срещу цигарите

Свят

14-12-2012, 09:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес пушачите във Франция са 34% от населението, срещу 35% през 2000г.

Франция обяви, че кампанията против тютюнопушенето в страната е претърпяла пълен провал, предаде Франс прес, като цитира председателя на Сметната палата Дидие Миго.

В доклад на френската Сметна палата, посветен на бюджетните средства, изразходвани за кампанията против тютюнопушенето, се изтъква, че в страната всяка година умират по 73 хиляди души от болести, свързани с пушенето.

Според Миго това е най-разпространена причина за предотвратими смъртни случаи в страната. Той подчертал, че забраната за пушене в обществени помещения, която е в сила от 2007 г., не е довела до намаляване на броя на пушачите. Днес пушачите във Франция са 34% от населението, срещу 35% през 2000г.

В доклада си Миго прави сравнение между Франция и Великобритания, където през последните 10 години броят на пушачите е намалял от 30 на 20 на сто. Според шефа на Сметната палата това се дължи на много по-строгия контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу пушенето на тютюн.

Миго обръща внимание и на факта, че през 2004 г. Франция е отпуснала 300 милиона евро финансова помощ на магазините, продаващи тютюневи изделия заради рязкото намаление на печалбата им след увеличаването на цената на цигарите. Тази сума е три пъти по-голяма от бюджетните средства за борба с пушенето на тютюн.

Според Миго единственият действащ метод за борба с пушенето на тютюн е по-нататъшното повишаване на цената на цигарите и оказването на помощ на онези, които искат да се откажат от този вреден навик.