Читателите на сп. "Тайм" избраха Ким Чен-ун за "Човек на 2012 година"

Свят

14-12-2012, 08:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Севернокорейският лидер изпреварва Хилъри Клинтън и марсохода "Кюриосити"

Мнозинството от читателите на американското списание "Тайм" при онлайн гласуване са избрали лидера на Северна Корея Ким Чен-ун за "Човек на годината“.

Изборът на "Тайм" ще бъде обявен на 19 декември. Изданието отбелязва, че редакторите избират личността на годината, но това не означава, че читателите нямат думата. Те бяха поканени да гласуват за човека, който според тях най-много е повлиял върху новините през изминалата година.

Гласуването е приключило в полунощ на 12 декември и резултатите от читателския избор са публикувани на сайта на "Тайм". За Ким Чун-ун са гласували 5 635 941 читатели.

Севернокорейският лидер има голяма преднина пред втория в списъка - американският политически сатирик и популярен телевизионен водещ Джон Стюарт с 2 366 324 гласа. Трети са имигрантите без документи, за които са гласували 1 554 085 души.

В списъка фигурират още личности като бирманската опозиционерка Аун Сан Су Чжи и китайският дисидент Ай Вейвей, президентите на Египет и Сирия - Мохамед Морси и Башар Асад, Хилари Клинтън, Бил Клинтън, Барак Обама, пънкгрупата "Пуси райът", но също и марсоходът "Кюриосити" и частицата Хигс бозон.