139 са новите случаи на ХИВ през тази година

Най-доброто от печата

14-12-2012, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В България работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране

Към 25 ноември 2012 у нас, по данни на Министерство на здравеопазването има 139 новорегистрирани случаи с инфекцията на ХИВ, предаде БГНЕС.

Данните представи проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров", София на деветата среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България. Тенденцията показва, че в по-голямата част от Европа, включително и в България, новите случаи на ХИВ се запазват относително на едни и същи нива през последните години. Не е така в Русия, Украйна и Прибалтийските репубики, където броят на новорегистрираните случаи с ХИВ нараства през всяка следваща година и разпространението на инфекцията е основно сред употребяващите венозни наркотици.

В България диагностицираните с ХИВ инфекция досега са общо 1612, като 79% от тях са мъже, най-често във възрастовата група 40 – 49 години. Повечето от болните живеят години наред с вируса в организма, без наличието на каквито и да било симптоми. Колкото по-рано се открие инфекцията, толкова по-ефективно и удължаващо живота може да бъде лечението.

По Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН у нас работят деветнайсет кабинета за анонимно и безплатно консултиране. Тестуването в тях вече се прави с бързи тестове, което означава, че първичният резултат е готов в рамките на 5 минути, а не на цяла седмица, както преди. Националната референтна лаборатория по ХИВ/СПИН е единствената в страната, в която се извършва окончателната диагностика на ХИВ инфекцията. У нас антиретровирусно лечение се предоставя на всеки ХИВ-серопозитивен, който се нуждае от започване на терапия. Лечението е безплатно за всички, отговарящи на критериите, посочени в локалното Ръководство за лечение на ХИВ, независимо от здравноосигурителния им статус. В момента 549 пациенти от цялата страна се лекуват с антиретровирусна терапия.