ГЕРБ си осигури пълен контрол върху изборите

Най-доброто от печата

14-12-2012, 05:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите едва не се сбиха заради ината на управляващите да приемат промените в огромния Изборен кодекс набързо и на тъмно

Управляващите от ГЕРБ са на път да си осигурят пълен контрол върху изборния процес с промените в Изборния кодекс. Част от тях бяха гласувани след огромни скандали вчера, друга част влизат в пленарна зала в следващите дни. ГЕРБ престъпи някои от препоръките на ОССЕ и не прие нито едно предложение на опозицията. Заради това цялата опозиция има готовност да бойкотира следващите дебати по кодекса.

ГЕРБ отказа на опозицията да има свои представители в ръководството на секционни комисии. Предстои да се гласуват и текстовете, вече одобрени от правната комисия, с които се орязва правото на партиите да получават протоколи с изборните резултати. Опозицията се разбунтува заради предстоящото приемане на забрана да се сменят застъпниците, срещу решението да се гласува минимум до 21 часа, както и срещу липсата на ясна методология, разписана в закона, която да определя коя партия колко мандата е спечелила.

На непрекъснатите реплики на опозиционните депутати, че ГЕРБ гази правилата и си подготвя служебната изборна победа, шефът на правната комисия Искра Фидосова отговори: "ГЕРБ няма да фалшифицира изборите. Готвите се, че ще ги загубите, и си търсите оправдание. Приемете това поражение с достойнство."

Най-люти спорове предизвика искането на опозицията да има право на представител в ръководствата на секционните комисии. Лютви Местан от ДПС настоя да бъде записано, че опозицията има представител в ръководството на изборните комисии, като под "опозиционна партия" се разбират формации, които са гласували "против" при съставянето на правителство и при всеки вот на недоверие са били срещу кабинета. Според него ГЕРБ ще разчита на квазиопозиционна партия като РЗС, за да изпълни сегашното изискване председателят и секретарят да са от различни формации. В отговор управляващите извадиха състава на ЦИК за парламентарните избори от 2009 г., в чието ръководство са представители на партиите от тройната коалиция. "От 15 години текстът не е променян и това са били винаги правилата", оправда решението шефът на правната комисия Искра Фидосова. В крайна сметка предложението на опозицията бе отхвърлено.

Мнозинството отхвърли и предложение на всички заседания на изборни комисии да могат да присъстват наблюдатели, журналисти, застъпници. Местан напомни, че една от препоръките на ОССЕ е да има публичност на комисиите на всички нива и прозрачност през целия изборен период, а не само в изборния ден. Той изтъкна, че манипулациите и фалшификациите се извършват в СИК и ако не се гарантира прозрачност в работата на секционните комисии, препоръките на ОССЕ няма да бъдат изпълнени. Мая Манолова (БСП) също заяви, че от Европа искат на всички равнища да има национални и международни наблюдатели. Фидосова отвърна, че в изборните секции присъстват застъпници, журналисти и представители на неправителствени организации. "Целият изборен процес е 100% публичен, ако в Турция не е имало наблюдатели, разбирам", заяви тя. "Г-жо Фидосова, дори да постигнете най-високите стойности на децибелите, няма да убедите нито колегите, нито гражданите. Ние говорим за заседания на всички избирателни комисии през целия изборен процес, не само в изборния ден", отговори й Местан. В текстове от промените, които предстои да бъдат гласувани, е записано, че заседанията на ЦИК и РИК ще се предават пряко в интернет, което е новост за изборния процес.

Според приетите промени, когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на кодекса. От опозицията настояваха всички решения на ЦИК да могат да бъдат обжалвани, но това не се приема от управляващите. От ДПС настояват например пред ВАС да може да се обжалва решението на ЦИК за разпределение на мандатите на избори. Според опозицията с мнозинството на управляващите ЦИК ще преразпредели депутатските места от по-малките райони (където влияние имат БСП и ДПС) към по-големите като София, Пловдив и Варна (където подкрепата за ГЕРБ е по-голяма).

В изказвания на депутати от БСП и ДПС бе отбелязано, че в промените на кодекса има записани текстове, които забраняват замяната на застъпници, орязват правото на партиите да получават протоколи и с които се дава право на ЦИК, а не на методология, разписана в закона, да определя коя партия колко мандата е спечелила. В правната комисия бе прието, че изборният ден ще се удължи с един час, което според опозицията се прави, за да може резултатите да се броят на тъмно и да се подменят бюлетини в малките часове на деня. "ЦИК, като даде още един час за избор, какво става - приемаме един закон на тъмно, гласуваме на тъмно, защото няма достатъчно наблюдатели, броите на тъмно", коментира Христо Бисеров. "Токът спираше в секциите на много места преди 2009 г. Сега свети, сега е посред бял ден", не му остана длъжна Фидосова.

В късните часове в сряда дебатът по Изборния кодекс премина всички граници на нормалния диалог и се превърна в подмятане на откровени обиди и закани. От ГЕРБ припомниха за "червените прашки на Азер Меликов" в "Информационно обслужване" по времето на тройната коалиция, за СПИН скандала в БСП и т.н. Лидерът на РЗС Яне Янев пък се закани да бъде безмилостен към левицата, когато тя му "падне" в оглавяваната от него комисия за корупция по висшите етажи на властта. Към 22.00 от БСП поискаха поименна проверка на кворума, тъй като залата вече бе полупразна. Докато зам.-шефът на НС Менда Стоянова, която водеше заседанието, четеше имената на депутатите, представителите на левицата и ДПС тръгнаха да напускат залата. "Абе къде бягате бе, хайдути", провикна се Фидосова. Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев поиска проверката на кворума да се предава пряко по БНТ и БНР, за да се види, че отсъстват представителите на опозицията. Михаил Миков (БСП) използва включените камери, за да обяви, че "нощното заседание протича при безпрецедентен натиск на управляващите за промени в Изборния кодекс, които да дадат възможност ГЕРБ да фалшифицира предстоящите избори и да ги открадне от българските граждани". Проверката установи, че в залата са 100 депутати и поради липсата на кворум заседанието беше закрито. Малко преди това едва не се стигна до сбиване на скупчили се пред трибуната депутати. Менда Стоянова на няколко пъти ги призова да се отдалечат. До сблъсък не се стигна. 

----ГОТОВНОСТ---

Представители на опозиционни партии заявиха готовност да напуснат пленарната зала и да прекратят участието си в дебата по второто четене на промените в Изборния кодекс. Гневът им бе предизвикан от това, че управляващите от ГЕРБ не се съобразяват с нито едно от техните предложения за нови текстове. Те заявиха, че не искат да легитимират с присъствието си промените в кодекса, с които според тях ГЕРБ цели да фалшифицира и манипулира парламентарните избори догодина. Пръв готовност да напусне залата заяви Ангел Найденов (БСП), а след него това сториха лидерът на "Атака" Волен Сидеров и зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров.