Турция може да се откаже от проекта "Набуко"

Портфейл

13-12-2012, 20:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът поскъпна, а и липсват доставчици на газ

Турция може да се оттегли от проекта за газопровод "Набуко", заяви високопоставен служител на министерството на енергетиката.

"Оттеглянето (от проекта) може да застане на дневен ред, но ние няма да сме първите, които се отказват", посочи заместник-министърът на енергетиката Метин Кълчъ, цитиран от Анадолската агенция.

"Ние никога няма да сме сред страните, които предварително се оттеглят от този проект", подчерта той, но същевременно добави, че неговата страна е изнервена поради задънената улица по този проект.

"Набуко" има над десетгодишна история, като за това време той поскъпна над три пъти от 5 милиарда на 15-16 милиарда евро.

Тръбата трябваше да пренася 30 милиарда куб.м. газ от Каспийския регион за Западна Европа през територията на Турция и България.

Газопроводът, който първоначално трябваше да свърже Турция с Австрия през България, Румъния и Унгария с обща дължина 3900 км, се сблъска с многобройни проблеми, в това число липса на потенциални доставчици на газ, и това доведе до неколкократно отлагане на строителството.