България против еднаква данъчна система в ЕС

Политика

13-12-2012, 18:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът се надява тази идея да бъде отложена за 10-15 г.

"България категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, отнасяща се до данъчната система в страните членки на ЕС".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Като финансово дисциплинирана държава в Европа, България винаги е държала да има единен централен банков надзор в Европейската централна банка", заяви премиерът и подчерта, че страната ни защитава тезата, че всяка държава, която участва там, независимо дали е в Еврозоната или извън нея, трябва да има право на глас и този глас да е равен на гласа на страни като Германия, Франция или Гърция.

Според Борисов "интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж на страната и е голяма гаранция, че няма да има банкови фалити."

"Това, за което страната ни е категорично против, е еднаквата данъчна система в рамките на ЕС", коментира още той и изрази надежда, че въвеждането й ще бъде отложено във времето поне с още 10-15 години.

На двудневната редовна среща в Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз дискутират икономическата политика на ЕС, реформата на Икономическия и паричен съюз, годишният обзор на растежа за 2013 г., общата политика за сигурност и отбрана, политиката на разширяване на ЕС през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.