ВМРО: ВАС и ЦИК с хватки саботират референдума

Политика

13-12-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бягате от отговорност, обвиняват "войводите"

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата, внесена от представителите на ВМРО, свързана с отказа на ЦИК да регистрира инициативен комитет за предстоящия референдум.
 
По думите на съда мотивите щели да бъдат посочени на официалната страница на институцията.
 
Причина за невъобразимия хаос с инициативните комитети стана прословутото вече порочно решение 5 на ЦИК. ВАС обаче не се произнесе по жалбата с искане за отмяната му. Съдът намери, че делото не му е подсъдно и го изпрати на Административния съд в София.
 
Любопитното е, че нито в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, нито в Изборния кодекс има такава възможност. Решенията на ЦИК според чл. 26, ал. 8 от Изборния кодекс са подсъдни единствено и само на Върховния административен съд.
 
Според ВМРО очевидно ВАС прави пореден пирует и се опитва да избяга от отговорност. Докато делото бъде препратено в софийския административен съд, насрочено и гледано, референдумът ще е отдавна приключил.
 
По този начин председателстваният от Георги Колев ВАС успешно замита проблема и саботира националния референдум, замазвайки незаконосъобразните решения на ЦИК.
 
Нещо повече, с прехвърлянето на проблема от ВАС към Административен съд – София се дава възможност за опорочаване на резултата от националния референдум, какъвто и да е той - процедурата е опорочена, следователно и резултатът от референдума ще бъде опорочен.
 
Множеството нарушения от страна на ЦИК могат да станат причина след обявяване на резултатите недоволната страна да обжалва отново пред ВАС резултата от референдума.
 
При толкова сериозни нарушения в процедурите по организирането на допитването като нищо ВАС може да отмени резултатите, предупреждава ВМРО.