Скандали в Общинския съвет на Кърджали

Региони

13-12-2012, 14:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БСП и ГЕРБ искат главата на Раиф Мустафа

Общинските съветници от БСП и ГЕРБ в Кърджали напуснаха сесията, след като мнозинството на ДПС отхвърли с вота си предложението за отстраняването на Раиф Мустафа от поста председател на съвета.

Групата на БСП настоя това да бъде първата точка от дневния ред, но от ДПС се противопоставиха. Впоследствие общо 16 съветници демонстративно напуснаха залата, а Раиф Мустафа ги изпрати с думите: "Приятна почивка, колеги! Нека всички да видят как работите в Общинския съвет".

Лидерът на социалистите Милко Багдасаров заяви отвън, че ще бъде поискано свикване на извънредно заседание на съвета, специално заради оставката на председателя му. Към това намерение се присъединява и ГЕРБ, посочи Илия Илиев. Заради упорството на ДПС се провалят важни решения, които не търпят отлагане, коментира Багдасаров.

Бойкотът на опозицията провали насрочения за днес избор на общински омбудсман, а само с гласовете на ДПС той не може да се легитимира. Днес стартира и подписка за свалянето на Раиф Мустафа, подкрепена от съветниците на ГЕРБ и БСП. Предложението за предсрочното прекратяване на правомощията на общинския председател бе внесено във вторник от левицата.

Сред множеството упреци, отправени към Мустафа, са липсата на диалогичност, и отказът от търсенето на компромисни решения, които водят до противопоставяне и разединение не само на политическа основа. От опозицията бяха категорични, че ако Раиф Мустафа откаже да свика извънредна сесия за собствената си оставка, ще бъде сезиран Административният съд.