Откривателят на "Титаник" вярва в библейския потоп

Животът

13-12-2012, 13:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте разказа на подводния археолог Боб Балард

Прославилият се с откриването на останките на "Титаник" през 1958 г., професор по океанография и подводен археолог Робърт (Боб) Балард вярва, че е открил доказателства, че библейската история за Потопа и Ноевият ковчег не е мит, а се основава на действителни събития. По-рано, по време на голямото търсене на "Титаник" ученият е използвал уреди с дистанционно управление, пише КРООС. Днес обаче той използва по-напреднали технологии.

"Преди 12 000 години по-голямата част от света е била покрита с лед. Там, където аз сега живея, в щата Кънектикът, е имало само един голям куб лед. Но след това ледниците започват да се топят, което води до повишаване на нивото на океаните. Ние си зададохме въпроса - дали това е бил Всемирния потоп?", твърди професорът.

Според една от спорните теории, написани от двама швейцарски учени, в древността Черно море е било изолирано сладководно езеро. Около него са били разположени земеделски земи, които след топенето на ледниците са били заляти от придошлите води на Средиземно море.

"Отидохме до Черно море, и с помощта на безпилотен робот, на дълбочина от 400 фута (122 метра) древна брегова линия. Направихме радиовъглероден анализ и заключихме, че катастрофата е станала преди повече от 5000 години. Освен това ние открихме и останки от миди, които са престанали да съществува преди 7000 години", продължава с разкритията си ученият.

Колегите на Балард са доста скептично настроени към цялостната идея и въобще, към самата мисия. Въпреки това, учените от неговия екип са се съсредоточили върху търсенето на структури, които биха могли да са създадени от човешка ръка. След известно време те откриват добре запазен материал, много "наподобяващ дърво". В крайна сметка обаче се оказва, че това е всъщност "част от бедрената кост".

"Също така, в хода на работата си ние открихме и останки на древен плавателен съд". Той бе доста добре запазен благодарение на това, че в Черно море почти няма кислород и следователно процеса на гниене е много по-бавен. Аз не казвам, че мога да намеря Ноевия ковчег, но твърдя, че мога да докажа, че Потопът е бил факт", казва океанологът.