Скопие: България ни заби нож в гърба

Най-доброто от печата

13-12-2012, 05:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България свърши работата на гърците, пише в. "Вечер"

България ни заби нож в гърба, коментира решението на външните министри в Брюксел в. "Нова Македония". „Въпреки че България първа призна Македония под конституционното й име през 1992 г., с което страната започна да се представя в международната сцена, официална София с подкрепата на Гърция днес стана основна пречка за напредъка в евроинтеграциите", пише "Нова Македония".

Вестникът посочва, че в деня на брюкселската среща в София била нагнетена по-напрегната атмосфера дори отколкото в Гърция. Гръцките медии от време на време информирали за изявления на външни министри на страни - членки на ЕС, докато БНТ още сутринта побързала да обяви изхода от срещата, която все още не била завършила, съобщавайки, че Македония няма да получи дата за преговори.

Според проправителствения в. "Вечер" България е поела от Гърция лидерската щафета на усилията за спиране на македонската евроинтеграция. Докато в Брюксел се взимаше важно решение за европейското бъдеще на Македония, София се мобилизира максимално, за да не допусне страните, които ни подкрепят, да издействат определянето на дата за започване на преговори с ЕС. "България свърши работата на гърците. Медиите и властите в Гърция действаха дипломатично в сянка и оставиха София да води тяхната битка", писа вестникът.

Скопският "Дневник" на свой ред пише, че "България не чете писмото от Македония". След отговора на външния министър Никола Попоски на писмото на българския му колега Николай Младенов, който бе оценен като положителен, крайно безпринципно е да се обявява блокада, пише вестникът, цитирайки мнения на експерти.
Бившият посланик на Скопие в София Георги Спасов се пита защо България се е решила на такава стъпка въпреки положителните становища на Македония в отговор на предложенията в писмото на външния министър Николай Младенов.