Първанов: Не сме си разпределяли постове със Станишев

Най-доброто от печата

13-12-2012, 05:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бойко Борисов не показа данни на силен управленец

 Как ще коментирате избора на конституционните съдии и репликите, които вицепремиерът Цветан Цветанов отправи към президента Росен Плевнелиев, г-н Първанов?

- Сигурен съм, че няма да си спомните за друг случай в тези над 20 г. съществуване на Конституционния съд (КС). Надявам се да не се товари с повече негативизъм КС. Той преценява действията на парламента, приетите закони, може да се наложи да прецени и конституционосъобразността в поведението на президента. Затова неговият морален авторитет е изключително важен. А изказването на вицепремиера Цветанов издава непознаване на конституцията, на ролята и мястото на президентската институция. То е нахално, обидно е не само за настоящия държавен глава. В случая г-н Плевнелиев е укорим с поведението си по време на самата церемония (б.р. - при клетвата на новите конституционни съдии Плевнелиев напусна залата точно преди Венета Марковска да се закълне и така осуети влизането в КС). Но той извади управляващите от една деликатна ситуация, така че те би трябвало да му целуват ръцете, а не да го ругаят.

- Това управление беше излъчено в резултат на по същество мажоритарен вот - хората дадоха доверие на личността на премиера. Той оправда ли го? Питам ви, защото винаги сте държали на мажоритарния елемент.

- Не, Бойко Борисов не показа данни на силен управленец. Самото управление е слабо, неефективно и обяснението не е само в лошия кадрови подбор. Няма идеи. Не повече от 5% от антикризисните мерки на кабинета са изпълнени. По-нечувствително социално правителство не сме имали.

- Това управление обаче успя да смъкне с 20% цените на природния газ, доставян от Русия, нещо, което предшествениците му не успяха.

- Постигна се намаление на природния газ. С колко - ще разберем по-късно. За това допринесе първо - стартирането на проекта "Южен поток". Когато ставаш стратегически партньор на "Газпром", съвсем естествено се променя позицията ти и в "дребния" за тях проблем за нашите цени на газа. Второ, кризата понижи търсенето на газ.

- От вашия "голям шлем" остана само "Южен поток". От това, което казвате, разбирам, че според вас цената на руския природен газ за България би била още по-ниска, ако АЕЦ "Белене" беше факт?

- Когато имаш няколко крупни проекта, винаги можеш да лавираш. Това беше замисълът на "големия шлем". Но сам по себе си "Южен поток" е голям шлем. Това е най-големият инвестиционен проект в България за годините на прехода. А вие наясно ли сте с позицията на ГЕРБ за "Белене"? Оказва се, че на референдума мнозина от тях са склонни да подкрепят проекта. Моето усещане е, че "Белене" ще се строи. С доминиращо западно участие. Ще имаме финт на правителството, за да не е "Белене" с руско участие.

- Бяхте скептик, че БСП ще успее да събере достатъчно подписи, за да предизвика референдум за "Белене", но фактите ви опровергаха - налице са 770 000.

- Бях критичен към закъснението на подписката и защото исках да съберем 1 млн. подписа. Напомням, че инициирах референдума за "Белене". Предлагах избори "3 в 1" - президентски, местни и допитване за "Белене". Подписката е най-внушителната опозиционна инициатива за времето на това управление. За пръв път имаме шанс да реализираме пряка демокрация. Не знам какъв ще е броят на гласувалите, но съм сигурен, че от тях поне 70% ще кажат "да" на новата АЕЦ.

- Какви са отношенията ви с лидера на БСП Сергей Станишев?

- Делови, в рамките на форумите, които са избрани от партията да провеждат нейната политика.

- Отдавна ли не пиете кафе заедно?

- Винаги съм бил скептичен към този начин на третиране на отношенията в политиката. Важното е да правим единна политика. Сега давам знаци, появяваме се заедно пред партията. Но единството не се изчерпва с даване на знаци. То е в политиките.

- В БСП като градска легенда се разказва за едно кафепиене на "Дондуков" 2, когато Станишев ви предложил да работите заедно за партията - той да бъде преизбран, а когато спечелите изборите, вие да бъдете излъчен за премиер.

- Няма такъв разговор. Не сме си разпределяли никакви постове!

- Виждате ли себе си като "граждански" премиер, излъчен от БСП, ако тя спечели най-много гласове на следващия вот?

- Твърде сложна ще бъде следизборната ситуация. Може да бъде патова. Всякакви заявки от когото и да било са не само преждевременни, те може да бъдат вредни. От мен няма да чуете подобно нещо.

- Одобрявате ли курса, който очерта Станишев - за гражданско правителство, БСП да управлява с ума и таланта на всички българи?

- Да, така казваше покойният д-р Дертлиев. Това е верният курс, но е твърде закъснял. През 2001 г. ние имахме подобен курс и го реализирахме в няколко атрактивни печеливши форми. Най-мощната заявка за приобщаване на "гражданския вектор" към политиката беше АБВ, но тогава ръководството на БСП погледна ревниво. Радвам се, че вече узрява. Сега тази заявка се нуждае от конкретни стъпки, за да не остане декларативна. Възниква въпросът дали сме готови да включим в нашите листи, дори при известна съпротива от нашите структури, доказани авторитетни специалисти, които да изтеглят листата, да покажат, че ние искаме да управляваме национално отговорно, а не теснопартийно. Важно е да знаем дали този кабинет, за който говори Сергей Станишев, е национално отговорен по програма, по политика, по състав.

- Кое трябва да е готово преди изборите - програмата или хората?

- Всичко!

- Тогава няма място за лавиране.

- Ние трябва да сме готови да кажем: това е политиката, в името на която ние ще управляваме, ако ни гласувате доверие. И второ: ако не получим пълното доверие, сме готови на такива и такива компромиси в рамките на коалиция.

- Мина ли времето на стратегическите съюзници и ако не, кои са те за БСП?

- Един голям европейски политик беше казал - няма вечни съюзници, има вечни интереси. Няма нищо по-важно от това да можем да реализираме политиката си. С чия подкрепа, ако не ни достига доверието, ще го направим, зависи от резултатите на изборите и от съвместимостта на програмите на отделните партии.

- Не искате май да говорите за движението на Меглена Кунева, ДПС... защото опонентът на БСП е ясен - ГЕРБ.

- На този етап основният опонент е ГЕРБ. Но със споменатите партии в предизборната ситуация сме конкуренти. И те гледат на нас така.

- БСП в кондиция ли е да управлява?

- В партията като че ли се оформя удовлетворение, че има шанс да изравним резултата с ГЕРБ на 18-20% - не вдигаме, но ГЕРБ пада.

- Но сигурно сте доволен, че личният ви рейтинг се вдига?

- Нека го видят тези, които твърдяха, че той е институционален и че с излизането ми от президентската институция ще се стопи. Е, може би в партията и в левицата някой ще види добавена стойност, която мога да дам с влиянието си в обществото и на бъдещите избори.

- България активира отношенията си с балканските съседи. Какво постигна?

- Аз съм на обратното мнение. Имахме най-добрите отношения с балканските си съседи за най-новата история по време на правителствата на Сакскобургготски и Станишев. Сега си пускаме закачки по отношение на Гърция, с Турция, Сърбия и Румъния не постигаме нищо, обтегнахме отношенията с Македония. Лидерството на България на Балканите остана в миналото. И отговорността за това е на МВнР.

- Казахме "стоп" на Македония за ЕС.

- Аз съм водил десетилетия остра полемика със Скопие по повод опитите им да крадат културно-историческото ни минало. Тази полемика днес трябва да се води на широк фронт, но мисля, че ще отидем твърде далеч, ако наложим вето над европейското членство на Македония. Ще сгрешим, ако заради няколко драскачи и част от македонския елит ние лишим от европейско бъдеще нашите братя оттатък границата.

- Успех или не е посещението на премиера в САЩ?

- Чух оценки, които не са нови, въпреки че очевидно са позабравени от медиите. Като тази, че сме лидер на Балканите. Тя прозвуча още през 2005 г. по време на моята визита. Но чух нещо, което ме смути - изнесеното от външния министър Николай Младенов, че президентът Обама е готов да гласува за Борисов.

- Това не е ли продължение на високата оценка за Борисов?

- И предишните трима премиери са получавали поощрения, но до границата на оценки за политиката. Твърдението, че президентът Обама би дал своя вот за настоящия премиер, може да се тълкува като намеса във вътрешната политика. Оценявам го като грешно, а това, че го изнесе нашият външен министър, е дипломатически гаф. Не се прави така, някой сериозно е подвел президента Обама. А иначе бих казал, че човек трябва да живее много далеч от България, за да остане привърженик на ГЕРБ.