Китайци правят у нас електромобили и автобуси

Портфейл

12-12-2012, 16:37

Снимка:

Build Your Dreams

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заводът на Build Your Dreams ще е в Брезник

Китайски автомобилен производител, с подкрепата на американския милиардер Уорън Бъфет, са подписали договор с българската компания "Булминерал" за изграждането на завод за производство на електрически автомобили и автобуси.

Това съобщава АФП, като цитира официална информация на китайската информационна агенция „Синхуа”.

Китайската компания Build Your Dreams (BYD) и българската „Булминерал”са подписали договор за изграждането на завода в град Брезник, на около 50 км. западно от София, където ще се произвеждат между 40 и 60 електрически автобуса на ден, заявява пред „Синхуа” генералният директор на „Булминерал”, Александър Усачев.

Капацитетът за производство на автомобили на завода ще бъде определен в следващите три месеца. Стойността на инвестицията не е обявена.

Китайската компания BYD е листвана на борсата в Хонконг, а американският милиардер Уорън Бъфет е миноритарен акционер.

Представител на BYD за Европа е изразил пред „Синхуа” радостта си, че българската компания ще помогне на китайския си партньор да развие бизнеса си на Стария континент.

Това е вторият китайски автомобилен производител, който разширява дейността си към България, след като това направи Great Wall Motor, който през февруари лансира първия си завод за сглобяване на автомобили в Европа, край Ловеч, припомня АФП.