Арестуваха най-богатият човек в Сърбия, присвоил €30 млн.

Свят

12-12-2012, 13:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Милиардерът Мирослав Мишкович е задържан тази сутрин

Милиардерът Мирослав Мишкович, смятан за най-богатия човек в Сърбия и близък до всички правителства от 90-те години на миналия век, беше арестуван по обвинение в корупция, гръмнха медиите в Белград.

Мишкович, чието състояние се оценява на милиарди евро, има бизнес интереси в производството на хранителни стоки, недвижими имоти, търговия на дребно и застрахователна дейност.

 

Той има тесни връзки с най-високопоставените сръбски политици, притежава Делта Холдинг, Мера Инвестмънт фонд, Нибенс Груп, Шер Корпорация и ПЗП Ниш. През 2010 година Мишкович откри заедно с българския премиер Бойко Борисов хипермаркет "Темпо" в София.

 

Освен това, магнатът имаше интерес и собственост в медиите, напомня БГНЕС.

Той натрупва състояние благодарение на близостта си до режима на Слободан Милошевич в периода на международни санкции, довели до разпадането на Югославия.

 

Новото националистическо правителство в Сърбия, създадено след парламентарните избори през май, се ангажира да води безмилостна битка срещу корупцията и организираната престъпност. Мишкович е заподозрян в присвояването на над 30 млн. евро. Бизнесменът е задържан тази сутрин.

 

При ареста си Мишкович казва, че сръбският вицепремиер и министър на отбраната Александър Вучич "няма да дочака участието си тази вечер в държавната телевизия РТС". Охраната на сръбския вицепрремиер е повишена, заради отправените заплахи.

 

Още осем души, сред които синът на Мишкович Марко, също бяха арестувани в рамките на разследването.

 

В момента сръбският магнат се намира в министерството на вътрешните работи, но по-късно ще бъде прехвърлен в специализираната прокуратура за борба с корупция.