"Захарно петле" сложи белезниците на петима

Крими

12-12-2012, 13:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

ГДБОП разби група за данъчни престъпления чрез търговия със захар

Петима души са задържаните в рамките на проведената от ГДБОП операция "Захарно петле", съобщават от МВР.

Акцията е насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и бе в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч.

От претърсените общо 27 адреса са иззети голямо количество счетоводни, банкови, фирмени документи, компютърни конфигурации и пълномощни за търговия със захар.

В полицейския арест са задържани четирима столичани - Д.Д. на 43 години, С.Т. на 40 години, Д.Б. на 43 години - регистриран за водене на невярна счетоводна отчетност, получаване на средства от бюджета с помощта на неистински документи, незаявяване на неплатежоспособност и неоткриване на производство по несъстоятелност на дружества, и В.Р. на 34 години, регистриран за аналогични престъпления.

Малко по-късно е задържана и тяхна сътрудничка от Стара Загора - 40-годишната Б.П.

Установено е, че групата е внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция. Оттук нататък следвала престъпната схема - получатели на стоката били дружества от типа "буфер", които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми типа „липсващ търговец”.

След това дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната. Така групата избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2 500 000 лв. от февруари до момента.

Срещу С.Т., Д.Д. и В.Р. е взета мярка "задържане под стража за срок от 72 часа".
Действията по разследването на престъпленията продължават.