Ако една къща не мирише на тютюн и ракия, запали я!?

Ожесточен спор между пушачи и непушачи. Кой ще надвие?

Ако една къща не мирише на тютюн и ракия, запали я, припомни си проф. Милан Миланов какво навремето е казвала баба му.

Репликата на проф. Миланов проехтя в ефира на bTV, където привърженици на пушенето и отявлени противници на пафкането спориха нашироко и в дълбини дали да се върнат старите правила и да се разреши пушенето в заведения, но в специално обособени помещения.

Освен професора в дискусията се включиха още депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Димитър Бойчев, както и Маша Гаврилова от коалиция "Живот без тютюнев дим".

Дариткова, която е шефка на здравната комисия заяви, че ще направи всичко възможно забраната за тютюнопушене да остане. Според нея "апокалиптичната" статистика, че има 30% спад в бизнеса не била реална.

"От 2009 г. в Турция няма спад в ресторантьорския бизнес", подчерта тя.

"Като член на икономическата комисия няма как да не се вслушам в доводите на бранша . Най-важното е всеки да има избор", заяви пък колегата й Димитър Бойчев, който поиска облекчаване на забраната, въпреки че е непушач.

"Защо трябва да се създават противоречия между две групи хора?", контрира проф. Миланов и допълни: "Вкараме ли политика, партийност в този проблем, нещата отиват на зле".

"Не виждайте в мое лице лекар. Аз говоря тука като гражданин. И ще ви кажа още нещо - ние се нуждаем от никотин. Той е един от най-добрите невротрансмитери. В патладжана например има повече никотин, отколкото в тютюна. Къде е грешката на пушачите? Че рецепторите ни реагират на по-високата доза никотин. Проблемът не е в никотина, а в пушека, в дима. Никой не е доказал с истински научни изследвания, че цигарите са вредни", допълни емоционално Миланов.

"Дайте да дадем шанс на сегашния закон. Никога няма да допусна икономическите интереси да надделяват над здравните", противопостави му се д-р Маша Гаврилова, експерт от сдружение "България без дим".

"Вие нямате право да дискриминирате част от обществото", ядоса се на думите й депутатът Димитър Бойчев, който сложи точка на дискусията с думите: "По темата трябва да има дебат, да няма противопоставяне и да намерим най-разумното решение".