Незастрахованите броят 5 бона за спасяване от лавина

Общество

12-12-2012, 11:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Планинските спасители в страната са близо 600 души

Най-големият проблем в момента за планинското спасяване в България е, че няма правила как се осъществява спасяването, кой обучава планинските спасители, каза пред БТА директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Кирил Русев.

Планинската спасителна служба работи с вътрешни наредби, но един закон за планинското спасяване би регламентирал правата, задълженията, отношенията и санкциите в системата, заяви Русев.

"Има вътрешни наредби на ПСС, но реално законова база или подзаконова уредба няма", добави той.

Русев изрази надежда в кратки срокове законът да стане факт и да се регламентират всички въпроси. А това според него са планинско спасяване, кой има право да го извършва, какви са отношенията на ПСС с всички, които пребивават в планината във всеки един момент, задълженията на страните, на какви правила да се подчиняват всички, регламентиране на връзките с МВР, с други служби за безопасност на населението, с пожарна и др.

"Трябва да се регламентират ясно отношенията и с фирмите, които предоставят хеликоптери, а така също и какви санкции търпят хората, които нарушават правилата", каза Кирил Русев.

По думите му моне 5000 лв. струва спасяване с хеликоптер на пострадал от лавина, който е без застраховка.

Планинските спасители в страната за зимния сезон са общо близо 600 души, повечето от тях доброволци, като 45 са щатните, разположени най-вече в по-големите планински курорти. В София те са около 100 души, съобщи директорът на Планинската спасителна служба.