Проф. Стив Ханке: Нямате място в еврозоната. Точка!

Най-доброто от печата

12-12-2012, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Бедни сте, но си бяхте бедни и преди. Отмяната на борда ще е катастрофа"

"Валутният борд трябва да остане. Би настъпила истинска катастрофа, ако бордът спре да съществува", каза Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор. Според думите му постепенното отменяне на борда би довело до катастрофа в България. Той бе категоричен, че нямаме място в еврозоната.

"Защо искате да поправите нещо, което работи и не е счупено? Имате хиляди проблеми. Според мен не трябва да сте в еврозоната. Точка!", така коментира той твърденията, че влизането ни в еврозоната може да замести строгата бюджетна политика на валутния борд.

"Бедни сте, но си бяхте бедни и преди. Но траекторията, по която вървите, е добра. Бордът бе ключът, който възпря вредителите на икономиката", обясни той.

Стив Ханке е на посещение у нас, за да изнесе лекция на международната икономическа конференция "България и светът в развитие", която ще се състои утре. 

Ханке обясни, че след въвеждането на борда през 1997 година индексът на бедността у нас рязко е спаднал. 

"Тъкмо хаосът, липсата на правила са довели до тежката мизерия от Виденовата зима", каза професорът.

"Ако обезценяването на валутата е толкова прекрасно нещо, в Южна Америка ще са най-богатият континент на света. Защо в Турция виждаме бум? Защото турската лира е стабилна и силна валута. Стабилността може да не е всичко в този живот, но нищо не съществува без стабилност", каза той във връзка с предложението България да намали стойността на валутата си.

"Ако започнете да девалвирате лева, ще си създадете много нестабилност в икономиката и ще изгубите икономическия си растеж", добави Ханке.

"Дянков наистина много добре се справя с това да си контролира бюджета, особено в криза", каза той и посочи ниския дълг на България в сравнение с другите членки на ЕС. 

"Единственото нещо, което трябва да се направи, е държавата да се свие още повече", смята Ханке и заяви, че корупцията е основният ни проблем. Той препоръчва правителството да бъде по-малко, но по-силно. Според него можем да се справим с корупцията.

"Ако въведете еврото, ще настъпи голяма каша. Сега си имате суверенна валутна система и тя работи добре, добре се контролира. Ако сте в еврото, няма как да си контролирате бюджета, защото ако влезете, Брюксел ще ви спаси", смята Ханке. Според думите му обаче това няма да се случи, тъй като ние сме в състояние на борд. А Брюксел няма да извади пари да плати всеки дефицит.

"Твърдите бюджетни ограничения са критично важни за България. В момента, в който отидете в еврото, веднага се изправяте пред проблеми", каза Ханке.

Според Ханке мониторингът на борда е много по-добър от мониторинга на еврозоната. 

"Ами ако еврото падне? Вие можете да преминете от евро към долар", допусна икономистът.

Ханке смята, че две години няма да са достатъчни за приключване на кризата. Пет пък били прекалено много. Паричният поток към страните от еврозоната се е свил критично. Според него проблемите в Гърция ще се задълбочават.