Русенските крадци остават зад решетките

Крими

11-12-2012, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът предвижда затвор от 3 до 10 години

Русенският районен съд остави за постоянно в ареста двамата извършители на въоръжени грабежи в Русе, които бяха задържани от полицията в петък по "горещи следи".

23-годишните приятели Любомир Данчев и Мартин Иванов са обвинени в престъпление, за което законът предвижда затвор от 3 до 10 години. Двамата бяха арестувани за извършените в рамките на 20 дни три грабежа на игрални зали в Русе, при които са задигнати общо 1118 лв. и два неуспешни опита за грабеж на хранителни магазини. При всичките случаи е бил използван пистолет, който впоследствие, по думите на адвокатите, се е оказал газов с халосни патрони.

Любомир Данчев е обвинен за пет грабежа, като единият е в съучастие с Мартин Иванов, който пък е извършител на последното нападение. Прокуратурата заяви, че става въпрос за умишлени престъпления с умисъл, тъй като двамата са имали оръжие, маски, а накрая са се опитали да заличат следите, като са изхвърлили пистолета , якето и маските. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че Любомир се е опитал да заблуди разследващите при последния инцидент, като е дал различно описание на съучастника си в сравнение с другите свидетели.

Освен това той е бил в игралната зала, докато приятелят му е насочвал пистолета към крупието и клиентите. Мартин пък се разследва за кражба на гориво от кораб, тъй като преди е работил като моряк. Той е завършил ПГ по корабостроене, докато Любомир е стигнал само до 10 клас на ПГ по електротехника. Двамата са възстановили част от сумите, взети при грабежите.

Колкото до пистолета, според адвоката на Любомир оръжието е било намерено при ремонт в къщата на приятел, който му го е подарил, и не е било търсено специално. Последният грабеж е бил извършен под влиянието на алкохола, тъй като предишния ден двамата били заедно на купон. И двамата обвиняеми заявиха пред съда, че се разкайват и съжаляват за извършеното. Въпреки това съдът ги остави за постоянно в ареста, тъй като престъпленията им са сериозни и има опасност да се укрият.