Цветанов-Плевнелиев – война и мир

Политика

11-12-2012, 10:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вицепремиер Vs президент

ГЕРБ поряза Галя Гугушева за Конституциония съд

Не съм в конфликт с президента, отсече вицепремиерът

Не съм в конфликт с президентството, категоричен бе вътрешният министър Цветан Цветанов, който вчера обяви, че длъжността държавен глава е само протоколна.

МВР шефът поясни, че думите му за Росен Плевнелиев показват принципна позиция за случая с Венета Марковска и призова да не се смята, че когато фигури в управлението имат различно мнение, това непременно означава конфликт.

Цветанов допълни, че след вчерашното си язвително изказване не се е чувал с държавния глава.

Вътрешният министър допълни, че ще бъде предложена нова кандидатура за конституционен съдия, след като ГЕРБ снощи отказа да подкрепи Галя Гугушева.

"Тя ще бъде от СДС и се надяваме да бъде обединяваща за останалите политически формации в парламента", каза той.

По думите му новата процедура за номиниране на кандидатури за КС ще започне в началото или в средата на януари.

"Никой не е казал, че ще има само една кандидатура. Всяка една от парламентарните групи в Народното събрание е в правото си да номинира своя кандидатура", допълни министърът.

На въпрос толкова ли е трудно да се намери безспорна кандидатура за Конституционния съд Цветанов отговори: "Самият факт, че имаме този огромен дефицит за съдебната система, че оценката на обществото е с подобни показатели, означава, че има какво да се прави".

Попитан защо страната ни е на второ място по корупция в ЕС Цветанов заяви: "Убеден съм, че с общите усилия и на ЕК, и на българските институции, на гражданското общество ще успеем да повишим нивото на доверие и да ограничим възможностите за корупционни схеми".