Какво предстои да се случи на 21.12.2012? Част І

Реалности и заблуди за края на света

Темата за 2012-а и нейния финален период нашумя твърде много в медийното пространство. Тя има своите исторически, астрономични, психологични, конспиративни, астрологични и езотерични ракурси. Пред Bulgariautre.bg ученият Филип Филипов прави опит да анализира накратко всички тях. В серия от статии той ще разкрие пред нас истините и заблудите, свързани с теориите за Календара на Маите, парада на планетите, галактическото подравняване и страховитите очаквания за три дни мрак, супер соларна буря, навлизането на астероид, комета и тайнствената планета Нибиро и свързаните с това очаквания за катаклизми.


Масовата психоза "2012" и апокалиптичната индустрия

 

Психологията отдавна е изследвала и е описала т.нар. явление масова психоза. На няколко десетилетия и векове, особено на кръгли числа или в края на нечий календар, в колективното несъзнавано протичат ударни вълни на грандиозно безпокойство. Знае се, че това се случва поради потиснатото желание на хората за промяна. Почти всеки днес говори за това, че не харесва конструкцията, устройството и начина на живот на социалната среда и то до такава степен, че всеки ден по улиците на големите градове по света има многохилядни протести и улични боеве. Народите са критично недоволни, политиците се опитват с какви ли не мерки да удържат властта, но практически сериозна и съществена промяна към по-добро липсва. В такива моменти силният импулс за промяна в колективното несъзнавано се трансформира в убеждението, че външен фактор спрямо човечеството ще промени завинаги и ще ликвидира досегашния начин на живот, а дори и цялата планета. С други думи, отразеният естествен импулс за промяна към по-добро се насочва към опасни разрушителни посоки.

 

Точно тук се намесват и конспиративните манипулатори, които искат да яхнат тази разрушителна вълна в колективното несъзнавано и да я насочат в свой интерес, та дори и да изкарат милиарди от това. Невъзможно е да не ни направи впечатление как в рамките на поне 5 години какви ли не автори от цял свят изписаха стотици и хиляди книги за 21.12.2012. В медиите систематично се разпространяват видимо фалшиви и понякога сериозни материали за всякакви странни явления. Почти всяка голяма телевизия бълва не само репортажи и новини по темата, а цели многочасови поредици за това как света щял да свърши в края на 2012 година. В кината могат да се видят свръхнапудрени холивудски клишета, показващи какви ли не видове апокалипсиси. Прави впечатление как реакцията на учените, религиозните лидери и хората на изкуствата по света е определено вяла, елитарно игнорираща и безрезултатна.

Всеки с логическа мисъл, наблюдаващ тази добре оркестрирана медийна кампания, лесно забелязва модела, структурата и методите на т.нар. социален експеримент. Там е работата, че ако до сега са се правили локални социални експерименти (припомнете си случая с Орсън Уелс в САЩ и неговата радиопиеса „Война на световете”), ние вече живеем в епохата на глобалното човечество и може да се каже, че е дошло времето на първия глобално-психологически експеримент. Има определени среди в западния свят, които си задават въпроса: „Как ще реагира не отделният народ, а цялото човечество, ако му внушим, че на дата едикоя си предстои глобален апокалипсис?” Речено и сторено, машината се завъртва и резултатът вече е видим за всички. Хора в САЩ се готвят с какви ли не методи за оцеляване за поне 10 вида апокалипсис и това се дава всяка вечер по канал Нешънъл Джиографик. Във Франция са почистили всички бомбоубежища, че да се ползват около 21.12.2012 от хората. В Русия са по-практични и силово поставени: всеки, проповядващ края на света, бива надлежно заточен в Сибир, за няколк годишно или доживотно разсъждение. А каква е ползата от всичко това за конспиративните среди, пуснали пипала в почти всяка властова структура по света? Ползата е масовия, параноичен, истеричен и животинско брутален страх, който прави от човешкото същество животно, което може да бъде подкарано в стадо в точно определена, полезна от финансова гледна точка посока. Вече са налични цели апокалиптично насочени производства и фирми, застрахователни дейности, банкови процедури, борсови операции и силово изкупуване на злато и диаманти. С други думи, развива се нова индустрия – апокалиптичната!... Няма да се учудя, ако по световни телевизии и медийни канали умишлено се пуснат фалшиви сигнали, които да стресират максимално хората по света около споменатата дата и това с една главна цел – новата индустрия да получи своята мащабна, но фалшива кулминация.

От духовна гледна точка, това е ясен симптом, че управленският елит тотално се е отдалечил от естествените духовни процеси и дори нещо повече, вече систематично и целенасочено се работи срещу естествената еволюция на човека, като същество на Любовта и Свободата. Защо?... Консумиращия всякакви параноични състояния човек-животно, ръководен от страха и робството е много по-лесен и удобен за употреба във финансово отношение.

Само че тези тъмни люде, които насочват хората в бездната на масовата психоза, са пропуснали да осъзнаят, че дълбоко в човека има заложена един могъщ стремеж към цялостност, хармония и внасяне на ред и порядък. Мисля и желая, чрез астрологичните си статии, прогнози и демонстрации за това как работи Цялото спрямо човечеството и отделния човек, достатъчно ясно да демонстрирам това. Колективното несъзнавано на хората, може да се преобрази и да стане Колективно съзнавано и то чрез един универсален стремеж към единство и хармония с Цялото. Точно този стремеж може да се пробуди в тези изключително благоприятни условия в момента и това да внесе крайно изненадващи промени в глобалните процеси по лицето на Земята. Това е силата на хората в момента и всеки, искащ промяна, е призван да я направи, като на 21.12.2012 поиска от Христос и Вселената да се реализира Божествената промисъл за човечеството и планетата ни.

Това именно ме мотивира да напиша този материал целящ да разсее заблудите около мита за 2012 година.

И така...


Какво знаем за календара на маите от историческа гледна точка

Цивилизациите и културното развитие на маите, ацтеките, толтеките, инките, хопите и др. са били с твърде различни прояви спрямо познатите цивилизации. Като цяло тези народи са имали изключителен интерес към процесите на небето и са създали различни календарни системи, пророчества и астрологични концепции.

Най-общо казано ако нашите култури са базирани преди всичко на цикличните процеси свързани със Слънцето и Луната, то културата на двете Америки са позиционирали своите календарни и астрологични идеи относно цикъла на зенитна кулминация на Слънцето (пряко свързан с цикъла, основан на продължителността на бременността при жената и цикъла на развитието на царевицата), Венериния хелиакален цикъл, Слънчево-лунния цикъл, прецесионния цикъл спрямо центъра на Галактиката и др. Ако нашата визия за времето може да се представи с метафората „реката на времето”, то тяхната гледна точка по тази тема може да се опише като сложна динамична структура, съставена от голям брой циклични процеси, които са се измервали, наблюдавали и тълкували на базата на емпирично и систематично записване на фактите относно даден цикъл, ден или сегмент от календарните им системи.

За съжаление маите преживяват голяма демографска катастрофа благодарение на климатични, епидемични, политически, социално-културни и военни причини. Милиони буквално измират от болести, глад и унищожителни войни. Езотеричните причини за този сложен процес ще разгледаме по-късно в тази статия. Същественото тук е, че ние практически нямаме ясна и пълна представа за това как точно се е използвала календарната им система в житейски и духовен смисъл, защото тяхната оригинална традиция не е запазена цялостно и автентично, поради систематичното унищожение на културните ценности от страна на европейските завоеватели на тези региони.

Наличен е и друг проблем – изключително трудно е да се намери точната синхронизация между календара на маите и нашия съвременен календар и то не поради несъвършенства на техния метод за измерване на времето, а заради големите промени, прекъсвания и проблеми с точното астрономично начало на нашия собствен календар. Поради тази причина, моментът, който са визирали древните мезоамерикански астролози в техния календар като свършека на един голям прецесионен цикъл и започването на нов, не може прецизно да се отнесе към нашата стандартна календарна система. Ето защо фиксирането на масовото съзнание около датата 21.12.2012 г. е доста неоснователно и почива на цяла верига от неясни предположения и смътни хипотези, които са по-известни като корелациите на Гудман-Мартинез-Томсън относно синхронизацията между календара на маите и нашата сложна система от календари.

В резюме: Главният проблем се състои в това, че началото на нашия съвременен календар не е поставено достатъчно точно и прецизно и за около 2000 години са се натрупали сложни последователни корекции, което значително затруднява точната синхронизация с календара на маите.

Ето защо, няма смисъл човек да разсъждава за края на света относно датата 21.12.2012 и това е така, по простата причина, че синхрона между двата календара е доста съмнителен и непрецизен. А да не говорим, че в последно време излизат и много артефакти, които показва, че краят на този голям календарен цикъл погрешно се интерпретира не само по време, но и по смисъл.

 

Астрономическа гледна точка към 21.12.2012


В поредица от прекалено експресивни телевизионни предавания, интернет видео лекции, блог статии и фалшиви бестселъри на книжния пазар се изтъкна преди всичко от западни автори, че бил наличен Парад на планети и някакво галактично изравняване на много светила и планети спрямо галактичния център и точката на зимното слънцестоене.

Ако се подходи от строга научна гледна точка, такова подравняване на планети или парад на светила и обекти от Слънчевата система не е налично на датата 21.12.2012 г. (виж снимките и графиките в слайдшоу). Не е налично дори през целия декември месец на същата година. За парад на планети в по-прецизен смисъл може да се говори когато поне 5 планети и светила от нашата Слънчева система застанат твърде близо една до друга в рамките на 10-20, максимум 30 градуса от зодиака. Обикновено, ако съчетанието включва някои планети от Меркурий до Сатурн и не включва Слънцето, то тогава космическите обекти се виждат ярко и силно и това прави впечатление на всеки, погледнал небесните простори.

Казано конкретно, такава конфигурация не е налична през декември месец и поради това не може да е насочена към центъра на галактиката.

За последен път на 28.09.2011 г. Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Сатурн са били в рамките на 20 градуса в зодиакалния знак Везни, а на 10-11.02.2013 Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Плутон са в област от около 20 градуса в зодиакалния знак Козирог – сравнително близко до Млечния път. Други по-съществени паради на планети са били на 4.05.2000 г. когато Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн (общо 7 фактора) са се намирали в рамките на 27 градуса; а през далечната дата 9.11.1662 г. отново Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн са били в област от 24 градуса и то по посока на центъра на галактиката.

Всеки може да провери тези факти чрез свободно достъпните астрономически и астрологични компютърни програми, които достатъчно точно и прецизно симулират процесите в Слънчевата система, и после да сравни с реалността данните, наблюдавайки самото небе. Като казвам всеки, разбирам наистина всеки: препоръчвам сайта: http://www.solarsystemscope.com/ – експериментирайте с него и ще се уверите сами.

И така, нека изясним – на 21.12.2012 и от астрономическа, и от астрологическа гледна точка няма никакъв парад на планети, камо ли парад на планети, насочен към центъра на галактиката ни.

Подравняването в една линия на 21.12.2012 – има ли го или го няма - астрономическа гледна точка

Ако разгледаме точното преминаване на точката на зимното слънцестоене през централното струпване от звезди в нашата галактика Млечен път, то този процес е започнал приблизително през далечната 800 година сл.н.е. и ще приключи в далечното бъдеще – през 3200 година сл.н.е. Точното изравняване в една линия на точката на пресичане на Галактичния екватор с Еклиптиката(която точка е много близо до центъра на галактиката ни) с точката на зимното слънцестоене и съответно Слънцето и Земята е станало на 22.12.1998 г. и няма да се случи на 21.12.2012 г. (виж графиките в слайдшоу).

Тук има и друга важна допълнителна информация.
I. Ако изберем за основа галактичната перспектива, ТОЧНОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА СЛЪНЦЕТО през точката на зимното слънцестоене, която съвпада максимално прецизно с точката на пресичане на Галактичния екватор с Еклиптиката(която има други имена – „зодиак” или „път на Слънцето”), се е случило на 22.12.1998 г. Подобен, но не толкова прецизен процес ще се случи на 21.12.2012, защото тогава точката на зимното слънцестоене вече не е точно върху галактичния екватор.

II. Обаче, ако изберем не галактичната перспектива, а вземем равнината на Слънчевата система и еклиптичния измервателен метод за отправна координатна система, то тогава Слънцето, гледано от Земята, се намира максимално близо до галактичния център на 18.12.1998, когато едновременно с това имаме съвпад на точката на зимното слънцестоене с галактичния екватор. Подобен, но не толкова прецизен процес имаме всяка година след 1998 г. на 18-19.12.

Ако първата гледна точка визира преминаването на Слънцето през галактичния екватор и точката на зимното слънцестоене, наблюдавано от земна гледна точка, то дата 18.12 –показва кога между Галактичния център и Слънцето, отново гледано от Земята има най-малко разстояние.

Извод: Точното преминаване на Слънцето през точката на зимното слънцестоене и точката на пресичане на галактичния екватор с пътя на Слънцето е станало на 22.12.1998, и няма да се случи толкова точно на 21.12.2012. Всяка година в рамките на векове и десетилетия Слънцето преминава през тази област на 20-21.12.


В следващата статия очаквайте разсейването на заблудите  за очакванията за преминаване през гравитационната равнина на Галактиката, смяна на магнитните полюси и супер соларна буря.