Ще пушим ли?

След призива на премиера, депутатите подхващат поредните промени

След вчерашния призив на премиера Бойко Борисов за повторно обсъждане в парламента на тоталната забрана за пушене, шефката на парламентарната здравна комисия свали гарда и обяви, че по-всяка вероятност депутатите ще върнат старите правила.

Пред "Фокус" Даниела Дариткова обяви, че за четирите месеца, в които е прилагана пълната забрана за тютюнопушене – "българското общество не можа да се примири с този закон, а бизнесът твърди, че изнемогва", каза тя.

"Затова трябва да обсъдим възможността за връщане на старото положение", поясни депутатът.

Дариткова припомни, че съгласно старите разпоредби в заведенията трябва да има зали за непушачи и зали за пушачи, а малките заведения ще имат правото да избират дали да са за пушачи или непушачи.

"Предстои предложените промени да бъдат обсъдени първо в здравната комисия, след това и в пленарна зала", уточни тя.

Според нея дебатите ще бъдат основно около въпроса "за" или "против" тютюнопушенето и припомни, че в рамките на този парламент този дебат ще се състои за трети път.

"В комисията по здравеопазване ще се чуят всички аргументи и мнения и народните представители ще бъдат свободни да вземат решение", посочи Дариткова.

"Посланието, което една здравна комисия трябва да даде, е в полза на здравните аргументи. Никой не оспорва вредата от пушенето, вредата от пасивното пушене, която пушачите оказват не непушачите. Нашите аргументи са за защита здравето на нацията, за промяна на модела на поведение на младите българи, за намаляване на вредите и заболяванията, които е доказано, че се предизвикват от тютюневия дим. Така че здравната комисия трябва да заложи на здравните аргументи и да държи на забраната за пушене", коментира още Даниела Дариткова.

На 22 ноември в големите градове у нас се вдигна бунт на масите срещу забраната за пушене.

На няколко пъти ресторантьорския бранш алармира, че тоталната забрана за пушене извива ръцете им и много от тях са принудени да съкращават персонал или пак да затварят заведенията си.

Според статистиката през октомври в страната са били съкратени най-малко 10 000 души.

По данни на НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор "хотелиерство и ресторантьорство" намаляват с 10 700.