Вицепремиер Vs президент

Длъжността президент е само протокол, обяви Цветан Цветанов

Не искам да коментирам това, което е казал президентът (публичен дебат с кандидатите за КС и главен прокурор – бел. ред.), защото длъжността на президента в България е само протоколна, коментира пред bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван", продължи Цветанов.

На реплика на водещия, че Венета Марковска не е конституционен съдя, защото президентът е напуснал клетвата - Цветанов каза: "Проблемът не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на конституцията на България", каза Цветанов.

"Венета Марковска с акта си на напускане – тя осуети всичко последяващо, което можеше да се развие. Ако тя не се беше оттеглила, какво щеше да стане – импийчмънт?", допълни той.

Цветан Цветанов припомни, че в момента има нова процедура за Конституционен съд, където има входирани два официални сигнала срещу номинираната Галя Гугушева, които са изпратени на компетентните контролни органи.

"Ще има изслушване и след като приключи тази проверка – ще има гласуване", уточни вицепремиерът.

Въпреки всичко изречено по адрес на "Дондуков" 2 МВР шефът декларира, че няма напрежение между него и президента Росен Плевнелиев.

"Изборът за президент го дават българските граждани. Президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв", коментира още Цветан Цветанов.